Банкіри: Заборона НБУ на зміну курсів купівлі/продажу готівкової валюти поки зберігається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Заборона НБУ на зміну курсів купівлі/продажу готівкової валюти поки зберігається

Казна та Політика
694
Заборона Національного банку України (НБУ) на зміну банками курсів купівлі/продажу готівкової валюти протягом дня зберігається, не дивлячись на відміну постанови центрального банку №462, припускають опитані банкіри.
"Постанова НБУ №544 дійсно відміняє постанову Нацбанку №462, якою передбачалось, що банки можуть лише один раз на день змінювати курс купівлі/продажу готівкової валюти. Проте це обмеження продубльоване іншим рішенням центрального банку - редакцією постанови №502, що діє від 12 грудня 2002 року", - допустив експерт одного з комерційних банків.
За його словами, третім розділом постанови НБУ №502 передбачається, що банк встановлює до початку робочого дня єдиний курс покупки і продажу іноземних валют. При цьому передбачена пряма заборона банкам на зміну значення курсу протягом робочого дня.
Цим самим розділом даної постанови Нацбанку надається право на встановлення граничного розміру маржі із операцій на готівковому валютному ринку.
"Рішення НБУ мають неоднозначне трактування. Поки ми не плануємо відмовлятися від встановлення курсу один раз на день, і чекаємо додаткових пояснень від НБУ. Думаю, що дозвіл змінювати курс протягом дня не додасть стабільності - на ринку можуть виникнути зловживання", - сказав глава казначейства іншої кредитно-фінансової установи.
Як повідомлялось, 28 грудня набула чинності постанова НБУ №544, якою відміняється постанова НБУ №462 від 29 вересня 2004 року. Положеннями постанови НБУ №462 передбачалося, що банки можуть лише один раз на день змінювати курс купівлі/продажу готівкової іноземної валюти, утримуючи його значення в рамках 2% відхилення від офіційного курсу.
У НБУ поки не пояснили дію постанова НБУ №544.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас