КМДА: У Києві найнижчі тарифи на компослуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КМДА: У Києві найнижчі тарифи на компослуги

Енергетика
483
У Київській міській державній адміністрації (КМДА) заявляють, що тарифи на комунальні послуги в Києві навіть після їх підвищення не відповідають економічно обгрунтованому рівню. Про це йдеться в повідомленні КМДА, передає "Дзеркало тижня".
Зокрема, в КМДА нагадали, що Національна комісія регулювання електроенергетики України затвердила нові тарифи на теплову енергію, згідно з якими послуги з центрального опалення і постачання гарячої води в Києві подорожчають на 30-35%.
Однак, навіть після цього вони будуть залишатися одними з найнижчих в Україні, зазначили в мерії. Зокрема, за їхніми даними, за рівнем тарифів на теплову енергію Київ займатиме 25-е місце серед обласних центрів України, за тарифами на водопостачання - 26-е місце, за вартістю послуг з водовідведення - 24-е місце.
У цілому тарифи не відповідають економічно обгрунтованому рівню, підкреслили в КМДА. Ціни на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які діють на сьогоднішній день, покривають лише 65-75% від необхідних витрат. Комунальні підприємства в 2009 році отримували від плати за цим показником 1,29 грн/м2, а в 2010 року - 1,96 грн/м2 (дані за 9 місяців). Однак розрахований на економічно обгрунтованому рівні тариф становить 3,50 грн/м2, а фактичні витрати комунальних підприємств за 9 місяців 2010 року становлять 2,52 грн/м2. Різниця, що виникла в результаті впровадження збиткових тарифів, міським бюджетом не покривається і призводить до збитковості підприємств, йдеться в повідомленні.
Згідно з постановою Кабінету міністрів України від 20.05.2009 № 529 та відповідно до закону України "Про житлово-комунальні послуги", розрахунок тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій на економічно обгрунтованому рівні проводився самостійно суб'єктами господарювання всіх форм власності по кожному будинку окремо (ЖЕКами, ОСББ, ЖБК).
Нагадаємо, 14 грудня Національна комісія регулювання електроенергетики підвищила тариф на теплову енергію з урахуванням її транспортування і поставки для "Київенерго", що відпускається для потреб населення, на 35% з 1 січня 2011 року. 21 грудня перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак заявив, що Київська міськадміністрація планує ввести підвищений тариф на тепло і гарячу воду на місяць пізніше терміну, визначеного Національною комісією регулювання електроенергетики, тобто - з лютого 2011 року, а не з січня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас