Експерт: Економіка РФ здатна зростати не тільки завдяки нафті та газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Економіка РФ здатна зростати не тільки завдяки нафті та газу

Казна та Політика
321
Російська економіка може зберегти темпи зростання у 2011 році при стабільному зовнішньому тлі, а локомотивами стануть сектор послуг, роздрібна торгівля, ринок енергетики та грошові інститути, вважає Ліам Халліган, головний економіст Prosperity Capital Management. "Економіка РФ зростає на 5% на рік, а нафтогазовий сектор " на 1,0"2,0%, значить, зростання виходить звідкись ще "з роздрібної торгівлі, сектора послуг" - пояснив Халліган Reuters.
"Якщо Захід не спіткає колапс (у 2011 році) через високе боргове навантаження, то при інших рівних зростання економіки РФ складе 4"5%" " передбачає експерт.
Влада РФ чекає збільшення ВВП в 2011 році на рівні 4,2%. Мінекономрозвитку вважає, що економіка повністю зможе відновитися після масштабного спаду лише до кінця 2011 року за рахунок зростання промвиробництва та інвестицій.
Одним із драйверів економіки РФ наступного року може стати сектор електроенергетики, вважає Халліган. Російська електроенергетика з 2007 року поступово переходить від регульованих державою тарифів до ринкового ціноутворення, і з 2011-го очікується його повна лібералізація. РФ також переводить із наступного року більшість енергомережевих компаній на довгостроковий тариф, заснований на поверненні вкладеного капіталу. На думку експертів, це має підвищити інвестиційну привабливість мереж.
Сировинна спрямованість економіки традиційно вважається слабким місцем РФ, але Росія йде правильним шляхом , вважає Халліган: якщо в 2003 році вклад нафтогазового сектора у зростання ВВП складав 40%, то до 2010-го ця частка скоротилася до 21%.
Однак бюджет РФ, як і раніше, уразливий, оскільки 45"50% доходів приходить із нафтогазової галузі. Дефіцит бюджету РФ за 11 місяців 2010 років склав 2,2% ВВП.
Остання оцінка Мінфіном дефіциту бюджету в 2010 році " 4,3% ВВП, проте Халліган вважає, що за грудень негативна різниця між витратами і доходами навряд чи зможе досягти офіційного прогнозу.
Однією з найуспішніших тенденцій в поточному році стала динаміка інфляції, вважає Халліган. Не дивлячись на аномальну спеку і посуху літа 2010 років, які знижчили близько третини урожаю зерна в РФ і призвели до зростання цін на продовольство, інфляція буде нижча за рівень 2009 року, зазначає він.
Останні дані Росстата свідчать, що інфляція з початку року склала 8,4%, а за 12 місяців може перевищити офіційний прогноз влади в 8,3"8,5%. У 2009 р. споживчі ціни в РФ зросли на 8,8%.
Влада чекає зростання споживчих цін в 2011 році на рівні 6"7%. Халліган закликає переглянути розрахунки індексу споживчих цін і скоротити в них частку продуктів харчування. "Рівень інфляції міг бути ще нижчим, якби частка продуктів харчування у споживчому кошику була нижча нинішніх 40%", - вказав він.
Зростання обсягів кредитування в РФ в майбутньому також може стати інфляційним ризиком. В той же час той факт, що населення більше не тримає гроші під матрацом, а несе їх в банки, є головною передумовою для створення диверсифікованої, функціонуючої в повному об'ємі ринкової економіки, упевнений Халліган. Це, у свою чергу, підштовхне розвиток грошових інститутів пенсійних, іпотечних, пайових фондів і зробить економіку менш волатильною, - додає він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас