Компанії зливаються дедалі частіше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанії зливаються дедалі частіше

Фондовий ринок
254
Найбільше число злиттів і поглинань спостерігається в енергетичному секторі. У 2010 р. число операцій M&A на цьому ринку зросло на 40% - до $482 млрд. Слідом ідуть фінансовий сектор і гірничодобувна індустрія.
Частка ринків, що розвиваються, у світовому обсязі угод M&A досягла рекордних 17% ($378 млрд.) За словами глави дивізіону злиттів і поглинань банку Citigroup Коліна Банфілда, валютні курси допомагають азіатським компаніям зростати, здійснюючи все більш амбітні і дорогі придбання.
Але якщо не брати до уваги кілька великих злиттів серед телекомунікаційних компаній на ринках, що розвиваються і зовсiм небагато таких флагманських угод, як купівля китайським виробником автомобілів Geely компанії Volvo у американської машинобудівної корпорації Ford, більшість вихідних з ринків, що розвиваються угод націлені на забезпечення сировинними або енергетичними ресурсами.
"Ми все ще на ранній стадії виходу країн, що розвиваються, на глобальну арену M&A. Вони все ще сфокусовані на придбанні природних ресурсів або на кон'юнктурних угодах. Незабаром стане справді спекотно, коли люди зрозуміють, що хочуть будувати по-справжньому глобальні багатонаціональні корпорації" , - стверджує голова відділу M&A банку Morgan Stanley Скотт Метлок.
За словами аналітиків, підйом на ринку M&A в найближчі роки буде викликаний низькою вартістю запозичень завдяки утриманню на історичних мінімумах ключових відсоткових ставок, рекордно великими накопиченнями запасів готівки в компаній, прагненням розвиватися швидше економіки, що хворіє, а також позитивною реакцією на багато злиттів у 2010 році.
Ще одним важливим фактором є прагнення західних компаній скуповувати активи в Азії. Проведені у цьому регіоні IPO часто завершуються за перші кілька днів торгівлі. Це зміцнює віру інвестбанкірів у те, що багато азіатських компаній недооцінені.
"Ми думаємо, що обсяги M&A збільшаться в наступному році, неодмінно буде рекордно висока активність у міжнародних злиттях, і, знову ж таки, частка Азії буде ще вагомішою у загальній формулі", - відзначає пан Метлок.
Тим часом відродження європейського ринку M&A в 2010 р., яке широко прогнозувалося, провалилося через боргову кризу, яка охопила регіон і змусила Грецію та Ірландію шукати кошти на порятунок від дефолту. Обсяг угод M&A в Європі зріс на 5% - до $589 млрд.
"Всі необхідні інгредієнти для підйому на місці. Але Європу може очікувати черговий рік скорочень в обсягах злиттів і поглинань, якщо побоювання за стан економіки не ослабнуть і виконавчі директори компаній не отримають достатньо довіри для здійснення операцій. Прогнози дуже туманні, а люди ненавидять невизначеність, коли роблять покупки", - вважає глава відділу M&A у фінансовій компанії Merrill Lynch Філіп Ноблет.
Хоча опитані агентством Reuters керівники вищої ланки в середньому очікують зростання обсягу ринку M&A на 36% - до $3,05 трлн. в 2011 р., до рекордних показників ще далеко. Історичний максимум був встановлений в 2007 р., в якому обсяг злиттів і поглинань досяг $4,3 трлн.
Ринку нелегко забути, що на піку світового економічного зростання в 2007 р. багато компаній переплатили за свої надбання через надто оптимістичні прогнози, що обернулося для них досить болісними наслідками. До того ж, об'єднання двох різних культур і двох складних операційних комплексів часто виявлялося непосильним завданням навіть для самих талановитих топ-менеджерів.
Нещодавні угоди M&A у фармацевтичній галузі показали, що далеко не всі транзакції приносять плоди. Наприклад, сумнівна вигода від купівлі американським гігантом Pfizer за $69 млрд. свого конкурента Wyeth, проблеми з операційною діяльністю і старінням продукції, які існували у кожної з цих компаній, не розв'язалися в результаті злиття.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас