"Газпром" допоможе Україні звільнитися від самого себе? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" допоможе Україні звільнитися від самого себе?

Енергетика
456
"Газпром" поспішає на допомогу українським шахтарям, які потерпають від загазованості вугільних шахт. Російський монополіст готовий інвестувати у видобуток власного газу в Україні і надати відповідні технології. Одним словом, що б ми робили, якби не "Газпром". Приблизно так підноситься російською стороною створення спільного підприємства "Газпромом" і "Нафтогазом" для видобутку на території Україні метану з вугільних пластів. Меморандум про створення СП підписано у Москві 21 грудня. У ході зустрічі глав компаній обговорювалася можливість створення ще одного СП - з освоєння газових родовищ, розташованих у так званій структурі Палласа на шельфі Чорного моря.Все це дуже добре, але не варто забувати про те, з ким Україну має справу. Бачачи, що українське керівництво продовжує наполягати на своєму небажанні віддавати газотранспортну систему в глобальне СП "Газпрому" і "Нафтогазу", росіяни приступили до зачистки українського газовидобувного ринку від потенційних інвесторів ...
Марш ентузіастів
Згідно з Мемурандумом, підписаним головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером і головою правління НАК "Нафтогаз Україна" Євгеном Бакуліним, спільне підприємство буде створене на паритетній основі для роботи на території України. СП займеться геологорозвідкою, оцінкою ресурсів метану вугільних пластів і їх переведенням у запаси промислових категорій, бурінням і освоєнням свердловин, облаштуванням родовищ метановугільних, транспортуванням і використанням вугільного газу. У рамках СП планується здійснити відповідні науково-дослідні, дослідно-конструкторські (НДДКР) та проектно-пошукові роботи з видобутку газу з вугільних пластів.
Коротше кажучи, залишилося тільки почати і закінчити.
"Консолідація наших зусиль лежить в логіці ініціатив щодо інтеграції діяльності двох компаній. Робота СП дозволить застосувати і в Україні передові технології "Газпрому" з видобутку вугільного газу, відкриє нові перспективи для нашої співпраці - тепер в освоєнні нетрадиційних джерел. Мова йде не тільки про видобуток в Україні додаткових обсягів газу, які раніше були недоступні, але й, що навіть значно важливіше, - про підвищення безпеки при видобутку вугілля шахтним способом за рахунок вилучення метану з пласта", - сказав Міллер після підписання Меморандуму.
Ентузіазм глави "Газпрому", безумовно, заслуговує поваги. Але навіть дилетант помітить ряд протиріч. З одного боку, діяльність СП буде спрямована на проведення НДДКР, а з іншого - "Газпром" готовий поділитися "передовими технологіями". Навіщо тоді ці самі науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи?
Хто кого навчить?
На думку керівника Управління корпоративних комунікацій ГІК "Ренесанс Капітал" Костянтина Головінського, і для "Газпрому", і для "Нафтогазу" видобуток метану з шахт є "пробою пера". "Ні одна, ні інша компанія не мають досвіду в цій сфері. Окремі приватні українські компанії мають значно більший досвід у видобутку шахтного газу, ніж "Нафтогаз", - сказав експерт.
І він має рацію, видобуток шахтного метану для українських вуглевидобувних компаній аж ніяк не новина. Зокрема, одна з найбільших вуглевидобувних компаній України "Краснодонвугілля" вже приступила до реалізації спільної з міжнародною компанією Green Gas International BV програми з видобутку шахтного газу. Планується, що щорічно на шахтах "Краснодонвугілля" буде видобуватися 20 млн. кубометрів метану. Є й інші проекти. Звичайно, обсяги поки не великі, але все ж процес іде.
Головінський резонно зазначає, що створення СП допоможе "Газпрому" напрацювати технології, які стануть в нагоді компанії в майбутньому. "Будь-яка нафтогазова компанія сьогодні шукає шляхи диверсифікації свого бізнесу, вивчаючи нетрадиційні методи видобутку. Усім відомо, що видобуток шахтного метану в Україні має значний потенціал, тому що шахти у нас досить сильно загазовані. Багато українських вуглевидобувачів вже цьогоріч серйозно наростили видобуток метану для власних потреб", - підкреслив Головінський.
Отже, виходить, що не "Газпром" буде нас вчити, а ми його. Не дивно, що багато російських експертів так позитивно оцінюють створення СП.
Альтернативному джерелу газу - альтернативного інвестора
Ніхто не заперечує, що широкомасштабне розгортання видобутку метану у вугільних пластах потребуватиме серйозних інвестицій, яких в Україні не знайти. Однак, і на "Газпромові" світ клином не зійшовся.
Голова Наглядової ради компанії "МТ-Інвест" Мирослав Табахарнюк переконаний, що значно цікавішим інвестором у проекті видобутку метану в Україні могла би стати ТНК-ВР. "Компанія вже давно працює в цьому напрямку, і в наступному році планувала пробурити дві свердловини в Україні для видобутку метану. ТНК-ВР виглядає значно логічнішим інвестором в даному випадку, аніж "Газпром", - зазначив Табахарнюк.
За його словами, "шахтний газ є альтернативою російському природному газу.При цьому ми основному постачальнику російського газу - "Газпрому", по суті, віддаємо альтернативні джерела. Чи є у "Газпрому" стимули для прискорення реалізації цього проекту? Звичайно ж, ні".
Незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут теж скептично оцінює перспективи співпраці з "Газпромом" у сфері видобутку шахтного метану.
На його думку, створення СП, в першу чергу, покликане продемонструвати, що "Нафтогаз" і "Газпром" цілком конструктивно співпрацюють. "Таким чином нас підводять до думки, що створення повномасштабного СП, до якого Україна передасть свою ГТС, може відбутися найближчим часом", - вважає експерт.
Нарбут переконаний, що СП з видобутку метану цілком може заблокувати прихід в Україні більш розвинених в технологічному плані інвесторів, зацікавлених у видобутку шахтного газу.
"Газпром" ніколи не займався видобутком шахтного газу і, якщо вивчити документи "Газпрому", то там з питання шахтного газу ми знайдемо тільки наміри, але не результати. Тому створення СП для "Газпрому" - спосіб заблокувати появу в Україні альтернативних інвесторів і, відповідно, альтернативних джерел газу", - додав експерт.
Він припустив, що за аналогією з "метановим" СП "Нафтогаз" і "Газпром" можуть створити окреме СП з видобутку газу на шельфі Чорного моря в структурі Палласа. "Але знову ж таки, виникає питання, наскільки російська сторона зацікавлена в розвитку таких альтернативних напрямків як монополіст на українському газовому ринку", - зазначає Нарбут.
Додамо, що в теорії, вже через 3-4 роки Україна цілком могла б вийти на обсяги видобутку шахтного метану в 2-3 млрд. кубометрів на рік, а потім наростити його видобуток до 5 млрд. куб. м, а в майбутньому видобуток метану міг би досягти навіть 10 млрд. кубометрів. Враховуючи, що в середньому Україна споживає близько 60-70 млрд. кубометрів газу на рік, з яких близько 20 млрд. кубометрів становить газ власного видобутку, 5 млрд. куб. м, а тим паче 10 млрд. - досить значний обсяг. В ідеалі можна навіть говорити, що саме за рахунок шахтного метану України в змозі довести внутрішній видобуток газу до 50% загального обсягу споживання. Звичайно, це можливо тільки за умови постійного зниження споживання імпортного газу. Якщо ж знайти інвестиції для початку розробки родовищ газу на чорноморському шельфі, то внутрішній видобуток газу може досягти 60-70% загального споживання. Про сланцевий газ, який у нас теж начебто є, навіть і говорити не варто. Але це все світлі перспективи, шлях до яких, як відомо, надзвичайно звивистий. Утім, на те вони і перспективи, щоби до них прагнути. Разом з тим, віддаючи альтернативні напрямки видобутку газу під егіду "Газпрому", Україна фактично відмовляється від своєї стратегічної мети - енергетичної незалежності.
Антон Лосєв
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас