Тимошенко не може залишити межі Києва без дозволу слідчого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко не може залишити межі Києва без дозволу слідчого

Казна та Політика
501
Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко не може залишити межі Києва без дозволу слідчого. Про це РБК-Україна повідомили в прес-службі Генеральної прокуратури України (ГПУ), коментуючи взяття підписки про невиїзд з Тимошенко.
"Відповідно до статті 151 Кримінально-процесуального кодексу, підписка про невиїзд означає, що особа, до якої обрано такий запобіжний захід, не може без дозволу слідчого покинути своє місце проживання, яке особа повинна вказати при обрані такого запобіжного заходу", - зазначили в ГПУ, і додали, що в даному випадку мова йде про Київ як місце постійного проживання.
Нагадаємо, сьогодні Тимошенко, виходячи з будівлі ГПУ, куди була запрошена на допит, повідомила, що Генпрокуратура обмежила її перебування тільки за адресою проживання. "Генеральна прокуратура продовжує обмежувати моє переміщення по країні. Тепер я можу перебувати лише за адресою, де мешкаю", - сказала вона.
Тимошенко зазначила, що відтепер повинна відвідувати прокуратуру щодня. "Мені щодня виписують повістку до прокуратури. Я була тут вчора, а сьогодні мені вручили повістку прибути до ГПУ на післязавтра (24 грудня)", - сказала вона.
Тимошенко додала, що сьогодні слідчих дій не відбувалося, і додала, що сама слідча група збільшена і налічує десятки людей, які розслідують цю справу.
Нагадаємо, 20 грудня ц.р. Тимошенко заявила, що ГПУ обрала стосовно неї запобіжний захід - підписку про невиїзд.
На питання, чи боїться вона ув’язнення, вона підкреслила, що нічого не боїться: "Я нічого не боюся - від мене не дочекаються страху... Я буду в Україні й щоразу буду приходити на допити, тому що мені нема від чого ховатися". Вона також додала, що всі кошти, отримані від продажу квот за Кіотським протоколом, знаходяться на рахунках Мінекології та природних ресурсів.
Нагадаємо, 15 грудня ц.р. ГПУ порушила кримінальну справу проти Тимошенко за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України (перевищення влади і службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки). ГПУ звинувачує Ю.Тимошенко у зловживанні коштами від продажу квот за Кіотським протоколом.
Відзначимо, 3 грудня прес-служба ГПУ повідомляла, що слідство у справі, в рамках якого була допитана Тимошенко, встановило, що цільові кошти, отримані Україною згідно з Кіотським протоколом, були незаконно конвертовані та використані на інші потреби, ніж ті, які передбачалися зазначеним протоколом, тобто не за цільовим призначенням. "Заяви Тимошенко про те, що зазначені кошти знаходяться на спеціальних депозитних рахунках, не відповідають дійсності", - йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, 2 грудня Тимошенко була допитана в Головному слідчому управлінні Генеральної прокуратури України як свідок з приводу нецільового використання коштів від продажу квот у рамках Кіотського протоколу. За словами Тимошенко, вона показала і довела слідчому, що всі гроші знаходяться на спеціальних рахунках Мінекології та природокористування. За її словами, мова йде про 320 млн євро.
Слідчі ГПУ зафіксували в протоколі допиту Тимошенко її заяву з приводу незаконного перерахування 500 млн грн. "Мова йде про перерахунок на приватні рахунки сина Миколи Азарова 150 млн грн і про перерахування на рахунки приватних компаній першого віце-прем'єра Андрія Клюєва та голови Донецької ОДА Анатолія Близнюка 370 млн грн. Ці дані я надала ГПУ за результатами журналістських розслідувань з наданням документів, які це підтверджують", - підкреслила Тимошенко.
Відзначимо також, 30 листопада ц.р. екс-віце-прем'єр-міністра України Олександра Турчинова викликали до ГПУ щодо незаконного використання коштів у рамках Кіотського протоколу. "Я можу з упевненістю сказати, і саме про це говорив на допиті в ГПУ, що під час діяльності Кабміну Тимошенко не було жодного випадку, коли кошти, що надходять за Кіотським протоколом і які зберігаються на спеціальному рахунку, не використовувалися за призначенням", - зазначив Турчинов.
А 27 жовтня ц.р. Контрольно-ревізійне управління (КРУ) виявило порушення на суму 1,16 млн грн при використанні коштів, отриманих у 2009 р. від продажу частин встановленої кількості викидів парникових газів, передбачених Кіотським протоколом.
"Зазначене порушення виникло внаслідок видання урядом розпорядження від 9 вересня 2009 р. №1049, яким змінено цільове призначення коштів спецфонду держбюджету, неефективного та непрофесійного управління коштами єдиного казначейського рахунку з боку уряду і Мінфіну", - заявив тоді директор Департаменту інспектування органів державної влади КРУ Ігор Нікола.
Нагадаємо, 22 квітня ц.р. Президент України Віктор Янукович звинуватив уряд Тимошенко у нецільовому використанні коштів, виділених України за Кіотським угодою. Він припустив, що кошти, отримані Україною за Кіотським протоколом, використані не за призначенням. "Вони розкрадені. І нас ще ця ганьба чекає", - сказав Янукович. ГПУ 28 квітня 2010 року порушила кримінальну справу щодо службових осіб Кабінету міністрів України за фактами порушень за ч. 2 ст. 210 Кримінального кодексу України (ККУ) та ч. 2 ст. 364 ККУ.
Як повідомлялося, в березні 2009 р. Україна домовилася про продаж Японії 30 млн одиниць встановленої кількості викидів парникових газів. У квітні 2009 р. екс-прем'єр-міністр Тимошенко заявила про залучення Україною 3 млрд грн від цього продажу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас