Президентський рецепт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президентський рецепт

Казна та Політика
668
Віктор Янукович пропонує нові інструменти для боротьби із корупцією. У Верховній Раді зареєстрований президентський проект закону про протидію корупції. Як раніше писали "ЭИ", з 1 січня 2011 р. повинен набути чинності пакет антикорупційних законопроектів "Про принципи запобігання і протидії корупції", "Про відповідальність юридичних осіб за здійснення корупційних правопорушень" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно відповідальності за корупційні правопорушення". Законопроекти були ухвалені ще в червні 2009 р., проте дата їх набуття чинності двічі переносилася. На це у парламентарів була поважна причина - своїм рішенням від 6 жовтня 2010 р. КС визнав низку положень цих законопроектів неконституційними.
Ймовірно, так станеться і цього разу. "Парламентарі мають намір проголосувати за відстрочення набуття чинності антикорупційного пакету законопроектів, в новому році прийняти президентський документ, який і набуде чинності, - розповів голова одного із підкомітетів комітету Ради з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією Іван Мирний (ПР).
За президентським проектом закону, суб'єктами відповідальності за корупційні правопорушення є президент, прем'єр і міністри, голови парламенту України, спікер Криму, депутати виборчих органів всіх рівнів, керівники і співробітники держадміністрацій, а також члени Центральної виборчої комісії. Дія закону поширюється на суддів КС, інших професійних суддів, інспекторів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, главу і членів ВСЮ та інших держслужбовців.
Законопроект пропонує заборонити чиновникам приймати від своїх підлеглих подарунки, вартість яких перевищує половину мінімальної зарплати. Отримані держслужбовцями презенти є державною або комунальною власністю і мають бути передані державі або органам місцевої самоврядності. Крім того, держслужбовцям забороняється мати у безпосередньому підпорядкуванні близьких осіб. Якщо така ситуація виникла, один з родичів повинен протягом 15 днів знайти нову роботу. Інакше він буде переведений на іншу посаду. Це правило не поширюється на народних засідателів і присяжних, а також осіб, що працюють у сільських і гірських населених пунктах.
Законопроект пропонує зобов'язати держслужбовців подавати декларацію про майно, доходи і витрати за попередній рік до 1 квітня.
За Мін'юстом передбачається закріпити право здійснювати антикорупційні експертизи проектів нормативно-правових актів. Такій експертизі підлягатимуть проекти законів України, акти президента, Кабміну та інших центральних органів виконавчої влади. В разі порушення закону до держслужбовців застосовуватимуться штрафні санкції. Право стежити за тим, як чиновники дотримуватимуться антикорупційних норм, отримає створений (призначений) президентом держорган.
На думку експертів, антикорупційний законопроект глави держави - швидше відповідь на критику опозиції і міжнародних експертів, ніж реальний механізм боротьби із хабарництвом. "Законопроект продемонструє громадськості наміри президента боротися із корупцією і відверне її увагу від інших, серйозніших економічних наслідків, пов'язаних із прийняттям Податкового кодексу", - зазначив у коментарі директор центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко. При цьому експерт допускає, що на поведінку політиків можуть вплинути передбачені у законопроекті штрафи за здійснення корупційних дій.
Зазначимо, що президентський антикорупційний законопроект не позбавляє чиновників можливості приховувати свої доходи і витрати шляхом переписування свого майна на рідних і близьких. Законопроект також надає судам, прокуратурі і органам слідства широке поле для вільної інтерпретації його положень. "Справжній антикорупційний закон не просто сколихне основи української політики і бізнесу, але усуне механізм впливу держменеджерів на законодавчий процес. На сьогодні представники влади не зацікавлені у цьому, тому що ще не закінчений процес перерозподілу власності", - сказав президент соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас