"Ъ": З "Укртелекомом" не хочуть зв'язуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": З "Укртелекомом" не хочуть зв'язуватися

Казна та Політика
1659
Вчора завершився прийом заявок на участь у конкурсі з приватизації "Укртелекому", призначеному на 28 грудня. Джерело у Фонді держмайна (ФДМ) розповіло, що станом на 18.00 заявку подала лише одна структура - компанія, пов'язана з групою СКМ Рината Ахметова.
На сьогодні запланована прес-конференція голови ФДМ Олександра Рябченка, під час якої буде оголошено про подальші перспективи приватизації компанії, повідомили в прес-службі фонду. Директор з розвитку бізнесу СКМ Ілля Архипов відмовився від коментарів, а в прес-службі СКМ заявили, що не можуть ні підтвердити, ні спростувати інформацію про подачу заявки.
Раніше саме СКМ називалася основним претендентом на "Укртелеком" разом з російською МТС, що належить АФК "Система". Вчора гендиректор "МТС-Україна" Андрій Дубовсков сказав, що компанія не подавала заявку на участь у конкурсі. За словами віце-президента АФК "Система" Ірини Потєхіної, холдинг також не подавав заявку на участь у приватизації. Джерело, близьке до акціонерів "МТС-Україна", повідомило, що компанія відмовилася від участі в конкурсі. "Актив сильно переоцінений з точки зору потенціалу росту в рамках нинішніх тендерних умов", - заявив співрозмовник.
Згідно з положенням про порядок проведення приватизаційних конкурсів, у разі якщо бажання брати участь у торгах виявила лише одна компанія, ФДМ зобов'язаний запропонувати їй викупити пакет акцій, за результатами незалежної експертної оцінки, роз'яснило джерело у фонді. "Зараз ФДМ повинен відібрати оцінювача держпакету акцій "Укртелекому", при цьому отримана в ході оцінки вартість не може бути нижчою від заявленої стартової, тобто 10,5 млрд грн", - повідомив співрозмовник.
За його словами, після проведення оцінки ФДМ зможе зробити оферту учаснику на викуп держпакета акцій. Таким чином, у поточному році продати актив вже точно не вдасться, бо лише на проведення конкурсу з визначення оцінювача відводиться 15 днів, а після цього до 30 днів проводиться безпосередньо сама оцінка.
Галузеві аналітики не вважають стартову вартість "Укртелекому" завищеною. "10,5 млрд - цілком ринкова ціна", - упевнений аналітик BG Capital Олександр Паращій. За словами аналітика Concorde Capital Єгора Самусенка, справедлива оцінка "Укртелекому" за умови наявності ефективного власника перевищує заявлену стартову вартість майже вдвічі.
Експерти припускають, що незалежна оцінка "Укртелекому" швидше за все буде близькою до заявленої стартової вартості, і СКМ скористається своїм правом на викуп. На думку Єгора Самусенка, незалежний оцінювач, ймовірно, буде відштовхуватися від середньозваженої вартості держпакету акцій "Укртелекому" за останні півроку. Експерт зазначає, що середня ціна паперів держкомпанії за цей період становить 57,9 коп. за акцію, тобто 10,06 млрд грн за весь держпакет. Крім виплати вартості компанії, покупця чекають серйозні вкладення - за словами пана Самусенка, тільки в 2011 році новий власник повинен буде інвестувати в компанію не менше 1,5 млрд грн.
Аналітики говорять, що саме у СКМ є найкращі можливості для ефективного розвитку "Укртелекому". "Прибутковість 'Укртелекому' багато в чому залежить від держрегулювання ринку зв'язку, а у СКМ набагато більше лобістських можливостей, ніж у інших потенційних претендентів на компанію", - говорить Єгор Самусенко. На думку Олександра Паращія, у разі купівлі "Укртелекому" СКМ вдасться провести в парламенті закон про створення фонду універсальних послуг, покликаного компенсувати збитки "Укртелекому" від надання зв'язку в сільській місцевості.
Купівля "Укртелекому" також дозволить СКМ ефективніше розвивати мобільний оператор "Астеліт" (СКМ володіє 45% компанії, ще 55% належить Turkcell), вважають аналітики. Єгор Самусенко очікує, що після купівлі "Укртелекому" СКМ спробує довести свою частку в "Астеліті" до контрольного пакета, а потім передати мобільному оператору належну "Укртелекому" єдину ліцензію на зв'язок третього покоління (3G). За його прогнозами, це дозволить оператору довести свою ринкову частку до 15 млн абонентів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас