Земельний податок для деяких наділів збільшився у три рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Земельний податок для деяких наділів збільшився у три рази

Аграрний ринок
3592
У новому Податковому кодексі методика розрахунку податку на землю залишилась без змін. Базою оподаткування, як і раніше, залишається нормативна грошова оцінка наділу. Але якщо земельна ділянка не оцінена, то податок стягуватиметься за іншою схемою. І платити тепер знадобиться більше.
Наприклад, якщо раніше власник 12 соток щорічно платив до держскарбниці 288 грн., то зараз повинен буде заплатити 924 грн. Правда, податок не поширюється на ті ділянки, де стоять будинки і господарські споруди. Якщо це місто - не більше 0,1 га, в селищах - не більше 0,15 га, а в селах - не більше 0,25 га.
"Відповідальність за невчасну сплату податку на землю передбачає пеню за кожен день прострочення і штрафні санкції. За статтею 141 Земельного Кодексу України, систематична несплата земельного податку або орендної плати може призвести до позбавлення права власності на ділянку або права користування нею", - розповідає юрист компанії "Юстикон" Маргарита Чернокондратенко.
А ось Максим Федорченко, директор інтернет-проекту "Реформування земельних відносин в Україні", говорить, що триразове підвищення ставок складно назвати несподіванкою: щорічно вони збільшувалися законом про бюджет, причому інколи - у кілька разів. "Якщо починалося із 70 мільйонів гривень на рік зі всієї України, то зараз рахунок йде на мільярди", - уточнив експерт.
Аналітики також вважають, що в нових положеннях про податок на землю закладено багато правильних норм. Наприклад, начальник управління ризик-менеджменту київської дирекції Інноваційно-промислового Банку Олександр Подолянко вважає доцільною норму, яка передбачає, що до податку на сільгоспземлі, де виробництво не ведеться більше трьох років, застосовується коефіцієнт 1,2, а ось якщо земля і далі продовжує простоювати, коефіцієнт щорічно зростає на 20%.
"Це ударить по спекулятивному капіталу. Адже до кризи до 70% операцій на ринку землі носили спекулятивний характер", - констатує Подолянко. А власники великої кількості наділів намагатимуться від них позбавитися, і, в першу чергу, продаватимуться землі із якимись недоліками.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас