У Венеціанській комісії вважають проблемою для України посилення влади президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Венеціанській комісії вважають проблемою для України посилення влади президента

Казна та Політика
614
У Венеціанській комісії відзначають тенденцію до посилення президентської влади в Україні і сподіваються, що Конституційний суд до кінця року дасть роз'яснення щодо дати проведення наступних парламентських виборів у країні.
Про це заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт в інтерв'ю "Німецькій хвилі".
Як відомо, згідно з Конституцією 1996 року, яка зараз діє, вибори мали відбутися навесні 2011 року. За основним законом, який скасував Конституційний суд, вибори мали відбутися в 2012 році.
На переконання Маркерт, обидві дати виборів мають під собою правові підстави. Нагадаємо, КС досі не розглянув запит ЦВК щодо дати парламентських виборів в Україні.
Томас Маркерт також нагадав, що правління Леоніда Кучми показало значний потенціал до концентрації влади в руках президента згідно з Конституцією 1996 року. Тому для створення повноцінної системи стримувань і противаг Україні потрібні подальші конституційні зміни, вважають у Венеціанській комісії.
"Потрібно залучити до прийняття Конституції громадянське суспільство і українських фахівців з конституційного права. Крім того, необхідно створити комісію з представників різних партій", - закликає Маркерт.
При цьому секретар комісії зазначив, що зміни до закону про Кабінет міністрів вже демонструють тенденцію до концентрації в руках президента повноважень, яких він не має навіть за Конституцією 1996 року.
"У молодій демократії, такій як українська, досить проблематична концентрація влади в руках однієї особи. Тут Україна істотно відрізняється від Франції - "старої" президентської демократії. Досвід показує, що в минулому в Україні були серйозні зловживання владою. Це дає привід для занепокоєння", - заявив Маркерт.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас