Промисловість падає із висоти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промисловість падає із висоти

Казна та Політика
1300
У листопаді продовжилось уповільнення темпів зростання промислового виробництва, обсяги якого в січні-листопаді зросли на 10,6%. Втім, експерти сподіваються, що в грудні темпи зростання прискоряться до 11,5%, що дозволить розраховувати на 4,7-відсоткове зростання ВВП. Проте наступного року обсяг промислового виробництва збільшиться максимум на 6,5%.
Обсяг промислового виробництва у листопаді знизився до показника жовтня на 2,2%, а темпи його зростання до аналогічного місяця 2009 року сповільнилися до 9,9% (у вересні-жовтні темпи складали 10,2%), повідомили вчора у Держкомстаті. Директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка вважає гальмування у харчовій промисловості (-4,8%) нетиповим для листопада: "Зазвичай вже в листопаді виробники збільшують виробництво, оскільки магазини заздалегідь заповнюють склади із розрахунку на передноворічний попит". Нинішній спад Наливка пояснює економією бюджетних коштів і посиленням податкового контролю, що знизило споживчий попит. В інших галузях ситуація виявилася більш прогнозованою. Наприклад, спад у виробництві коксу і нафтопереробці (-16,3%) пояснюється плановою зупинкою на ремонт кількох нафтопереробних заводів.
Незначне уповільнення зростання у промисловості (до 10,6% в січні-листопаді з 10,7% за підсумками десяти місяців) експерти пояснюють тим, що падіння в металургії виявилося меншим, ніж очікувалося, - всього на 0,7%. "Як і очікувалося, показники листопада виявилися практично незмінними.
Цього можна чекати і в грудні", - зазначив економіст ДІК Dragon Capital Олена Білан. Більш того, за словами аналітика ДІК "Трійка Діалог Україна" Івана Харчука, зростання цін на сталь, зафіксоване в останні дні, дозволяє чекати ідентичних показників у грудні, а вже в січні металурги покажуть невелике зростання. За словами Білан, збереження зовнішнього попиту на метал дозволяє прогнозувати річні темпи зростання промислового виробництва близько 11,5%.
Крім гальмування зростання промислового виробництва, в листопаді погіршились показники вантажоперевезень (темпи зростання знизилися з 9,3% до 8,7%) і сільського господарства (спад посилився з 1,2% до 1,3%). Обсяги роздрібного товарообігу зросли із 5,8% до 7,1%, а спад в будівництві знизився з 9% до 8,2%. "Враховуючи показники роботи промисловості в жовтні і листопаді, які виявилися краще очікуваних, можна говорити, що зростання ВВП в IV кварталі складе близько 4,5%, а значить, за підсумками року ми отримаємо показник 4,6-4,7%", - повідомив економіст ДІК Astrum Investments Management Олексій Блінов.
У 2011 р. промисловість розвиватиметься не так швидко, як зараз. "Наступного року не слід чекати промислового зростання вище 6,5%", - вважає Олена Білан. Причиною гальмування зростання промисловості може стати машинобудування.
Зазначимо, в листопаді прискорення виробництва на 2,7% в цій галузі було досягнуто лише завдяки значному виробництву транспортних засобів (+8,9%). "Зростання виробництва в транспортному машинобудуванні залежить від кон'юнктури російського ринку, і його не можна переносити на всю галузь. У інших секторах машинобудування ситуація набагато гірша, і без серйозної державної підтримки важко розраховувати на поліпшення", - зазначив президент індустріальної групи УПЕК Анатолій Гиршфельд. Так, минулого місяця виробництво машинного устаткування знизилося на 1,4%, електричного і оптичного - на 1,1%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас