Гейтнер оцінив витрати США на порятунок від криз менше ніж в 1% ВВП країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гейтнер оцінив витрати США на порятунок від криз менше ніж в 1% ВВП країни

Казна та Політика
203
Заходи із порятунку США від негативних наслідків кризи обійдуться країні менш ніж в 1% ВВП. Таку заяву зробив американський міністр фінансів Тімоті Гейтнер, передає Reuters. Із врахуванням номінального ВВП США, який у 2009 році досяг 14,266 трлн доларів, витрати країни на вихід з кризи можуть скласти близько 143 млрд.
На думку Гейтнера, витрати в 1% ВВП не дуже великі. Для порівняння він навів дані Міжнародного валютного фонду, згідно з якими витрати на 40 банківських криз, які стались із 1970 року, оцінюються у середньому у 13% ВВП постраждалих країн.
Гейтнер також додав, що за оцінками головного контрольного управління США (Government Accountability Office), витрати країни на кредитні кризи в 1980-х і 1990-х роках склали близько 2,4% ВВП. Говорячи про нещодавню кризу, міністр фінансів США вказав, що реальні витрати на її подолання могли б бути значно більшими, якби уряд не прийняв термінові заходи, зокрема не запустив програму допомоги банківському сектору TARP (Troubled Assets Relief Program).
В рамках TARP фінансовим організаціям США було виділено більше 300 млрд доларів. У жовтні поточного року повідомлялося, що завдяки реалізації частини TARP американська влада змогла заробити 25 млрд.
У 2009 році в МВФ оцінили витрати найбільших економік світу на боротьбу із глобальною кризою в 10 трлн доларів. Тоді ж повідомлялося, що антикризові витрати США склали 25% ВВП країни.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас