Як світова економічна криза вплинула на рівень зарплат? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як світова економічна криза вплинула на рівень зарплат?

Казна та Політика
372
Глобальна фінансова і економічна криза не тільки позбавила роботи мільйони людей, але й призвела до скорочення доходів тих, хто продовжує трудитися.
За даними нового дослідження Міжнародної організації праці (МОП), за період 2008-2009 років зростання заробітної плати в середньому сповільнилося вдвічі.
Причому найбільш різким спад виявився в країнах Східної Європи та Центральної Азії. Якщо в 2007 році зростання зарплати склало 17%, то в 2008 - вже трохи більше 10%, а в 2009 заробітна плата в регіоні скоротилася більш ніж на 2%, зазначає Радіо ООН.
Ще одна тривожна тенденція, про яку попереджають автори доповіді - зростання частки найманих робітників, які отримують мінімальну або дуже низьку заробітну плату.
Чим це загрожує, пояснює Ольга Богданова з регіонального бюро МОП в Москві:
"Це, у свою чергу може призвести до зростання соціальної напруженості, особливо в тому випадку, якщо окремі групи людей вирішать, що в умовах кризи вони зазнали занадто великих втрат - в той час як плоди від попереднього періоду економічного зростання і можливого майбутнього підйому економіки розподіляються нерівномірно".
У доповіді МОП йдеться, що відновлення економіки багато в чому буде залежати і від купівельної спроможності населення.
Основні положення і висновки доповіді МОП:
50 відсотків країн впорядкували мінімальну зарплату за допомогою або її регулярного перегляду, або в рамках заходів щодо захисту купівельної спроможності найбільш уразливих груп працівників. Це свідчить про відхід від поширеної в минулому практики, коли в період кризи мінімальна заробітна плата заморожувалася.
Працівники, які отримують низьку заробітну плату, більше від інших ризикують забитися в злидні. Стосовно до цієї групи необхідно встановити більш чіткий зв'язок між мінімальною заробітною платою, соціальною політикою і політикою на ринку праці.
Зв'язок між заробітною платою і продуктивністю праці тісніший в тих країнах, де практика ведення колективних переговорів охоплює більше 30% працівників, і встановлення мінімальної заробітної плати може зменшити нерівність у відношенні осіб, які отримують заробітну плату нижче медіанної.
Колективні переговори і мінімальна заробітна плата в поєднанні з ретельно розробленою політикою в області доходів можуть сприяти зростанню доходів працівників у період економічного оздоровлення.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас