"Ъ": Подарунки стануть рідкістю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Подарунки стануть рідкістю

Казна та Політика
851
У Міністерстві юстиції підготували пакет антикорупційних законопроектів і направили їх на узгодження до адміністрації президента. Зміни оформлені у вигляді трьох законопроектів: "Про внесення змін до деяких законів України відносно удосконалення і протидії корупції", "Про внесення змін до Кримінального і Карно-процесуального кодексів відносно удосконалення процедур здійснення конфіскації" і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ухваленням закону 'Про основи запобігання і протидії корупції'". "Зараз ці три документи склеюють в один великий законопроект. У результаті вийде нова антикорупційна реформа", - заявило джерело, ознайомлене із підготовкою реформи.
Набуття чинності антикорупційного законодавства є зобов'язанням України, узятим при вступі до групи країн-членів Ради Європи із боротьби з корупцією (GRECO). 11 червня 2009 року Верховна Рада прийняла пакет законів із боротьби з корупцією, внесений попереднім президентом Віктором Ющенком.
Народні депутати під різними приводами двічі переносили їх набуття чинності: з 1 січня 2010 року на 1 квітня, а потім - на 1 січня 2011 року. Ставши президентом, Віктор Янукович створив і очолив Національний антикорупційний комітет (НАК), головним завданням якого стала підготовка нового антикорупційного законодавства. Секретарем комітету був призначений міністр юстиції Олександр Лавринович.
Документ змінює процедуру фінансового контролю за доходами і витратами держслужбовців. Так, якщо згідно з прийнятими нормами законодавства, які доки не надули чинності, передбачено, що людина, яка претендує на посаду держслужбовця, подає дані про доходи і фінансові зобов'язання не лише відносно себе, але і відносно членів своєї сім'ї, то зміни передбачають, що кандидат подає декларацію про доходи і майнове становище "у формі, затвердженій Міністерством фінансів". При цьому вказівка, що ця вимога стосується і членів сімей майбутніх чиновників, із закону зникла.
У Мін'юсті вважають за доцільно внести серйозні поправки до Кримінального кодексу і передбачити диференційовані покарання за отримання хабара. Пропонується розмежувати категорії хабарів залежно від їх розміру: "хабар" - сума до 85 грн. (покарання у вигляді штрафу від 8500 грн. до 12 750 грн. або арешт на строк до 6 місяців); "хабар у значному розмірі" - від 85 грн. до 3400 грн. (штраф від 12 750 грн. до 25 500 грн., позбавлення волі на термін від 2 до 5 років). При цьому зберігаються поняття "Хабарі у великому розмірі" - від 3400 грн. (покарання у вигляді тюремного строку на термін від 5 до 10 років) і "хабар в особливо великих розмірах" - від 8500 грн. (карається тюремним строком на термін від 8 до 12 років).
Глава парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець ("БЮТ-Батьківщина") вважає, що диференціація хабарів залежно від їх розміру немотивована. "Хабар є хабар, і надмірна деталізація його розміру може зашкодити, - сказав Кравець.- Думаю, що в даному випадку має бути інша градація - залежно від того, яку посаду обіймає особа, яка отримала хабар. Якщо у нього особливо відповідальне становище, то ступінь покарання має бути більшим, а розмір хабара в даному випадку значення не має". В той же час його перший заступник, депутат Володимир Олійник (Партія регіонів), навпаки, схвалює ініціативу: "Чим точніше буде класифікація залежно від розміру хабара і посади особи, яка його отримала, тим тошнішою буде і відповідальність".
Всі направлені до адміністрації президента документи прошли процедуру узгодження з GRECO, проте навіть після цього до планів боротьби з корупцією залишаються питання. Наприклад, пропонується внести низку змін до кодексів, у тому числі до Кодексу адміністративних правопорушень: зокрема, прибрати з його редакції діючу ст. 212-26, що передбачала покарання за неправомірну відмову державних установ і правоохоронних органів в наданні інформації, а також за невчасне і неповне надання інформації. Зараз це порушення карається штрафом від 425 грн. до 850 грн.
В одному із документів, розроблених Мін'юстом, детально розписується, які подарунки може отримувати вища посадова особа, а які - ні. Так, їм заборонено приймати подарунки від своїх підлеглих, а також від фізичних і юридичних осіб "за рішення, дії або бездіяльність в їх інтересах", а також у всіх інших випадках, коли чиновник отримує подарунок "із мотивів, пов'язаних з його службовим становищем". При цьому зменшені вартість дарунків і "проявів гостинність", які може отримувати посадова особа. Якщо відповідно до прийнятого, але поки не чинного законодавства, вартість подарунку не повинна перевищувати розмір однієї податкової соціальної пільги (434 грн. 50 коп.), то запропоновані зміни передбачають, що вартість подарунку не може бути більше 20% прожиткового мінімуму (зараз - 184 грн.), а загальна вартість дарунків, отриманих за рік з одного джерела, не повинна перевищувати одного прожиткового мінімуму (зараз - 922 грн.).
Глава комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець ("БЮТ-Батьківщина") вважає, що навіть 180 грн. для подарунку начальникові - це багато. "Максимальна вартість дарунку посадовій особі не повинна перевищувати 50 грн., - упевнено заявив Кравець.- Але потрібно виходити не стільки з ціни, скільки зі змісту подарунку, тому що можна прикласти до дарунку фіктивну квитанцію про те, що він коштує 50 грн., а насправді його ціна складатиме 50 тис. грн.".
Маючи претензії до положень антикорупційних законів, представники опозиції і більшості сходяться в одному: необхідно, аби це законодавство запрацювало, реформа пішла, після чого можна буде "проводити роботу над помилками" і коректувати закони. "Ми лише тим і займаємося, що обговорюємо необхідність боротьби з корупцією. Потрібно вже приступати до реальних кроків, які можна буде класифікувати як боротьбу з корупцією, а потім вже вносити зміни", - заявив Віктор Швець. "Антикорупційний законопроект обов'язково має бути внесений і розглянутий, оскільки він є складником проведення реформ. Дуже важливо, аби він запрацював, а деталі ми потім виправимо", - сказав Володимир Олійник.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас