Банкіри розповіли чому так неохоче кредитують підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розповіли чому так неохоче кредитують підприємців

Кредит&Депозит
1114
Банкіри готові йти назустріч підприємцям в питанні видачі кредитів, проте однією з ключових проблем малого і середнього бізнесу залишається його непрозорість, нарікають вони.
"Стратегія банку - це кредитувати бізнес. І сьогодні ми менше звертаємо уваги на забезпечення із кредиту - дуже часто воно буває неліквідним. А в більше звертаємо увагу на бізнес", - говорить директор регіонального центру банку "Форум" Юрій Харчук.
"Ми нерідко стикаємося з тим, що здоровий бізнес без правильної звітності і впорядковування бухгалтерії не може отримати кредит", - зазначає директор Західного макрорегіону корпоративного бізнесу "Ерсте Банку" Юрій Лободін.
Другим проблемним моментом залишається низька частка власного капіталу у бізнесах. "Будь-який кредитор готовий ризикувати в певних пропорціях. І коли в балансі підприємства всього 5-15% власного капіталу, а що залишився - позиковий, ризики істотно збільшуються. Будь-яка управлінська помилка може обернутися неплатоспроможністю. Не так багато підприємств мають мінімально прийнятні для банків 30% "запасу потужності", який ми хочемо бачити", - говорить фінансист.
"Підприємствам потрібна допомога із структуризації бізнесу, фінансового проектування, залучення портфельних інвесторів, залучення стратегічних інвесторів. За кордоном, поряд з нами, досить капіталу. Єдине, чого не вистачає, - прозорих і зрозумілих правил гри і їх дотримання. І аби вони не змінювались щороку", - резюмує Лободін.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас