Банкіри прогнозують стібільність курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри прогнозують стібільність курсу гривні

Валюта
516
Банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна", прогнозують курсову стабільність для гривні як до кінця поточного року, так і наступного року.
"До кінця року на валютному ринку поточна ситуація кардинально не зміниться, оскільки будь-яких дестабілізуючих чинників не передбачається. Останнім часом спостерігаються плавні коливання курсу національної валюти на рівні 7,95 грн/$1, які повністю знаходяться під контролем Національного банку України (НБУ), і який, у разі потреби, готовий оперативно вийти на ринок з інтервенцією і мінімізувати значні курсові коливання, що він і робить", - сказав начальник управління контролю за валютною позицією банку "Хрещатик" (Київ) Едуард Назаренко.
За його словами, курсова стабільність забезпечується позитивним сальдо прямих іноземних інвестицій до України з початку року, яке покриває фінансування дефіциту поточного рахунку. Додатковими чинниками стабільності є підтримка з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ) дій уряду і НБУ, позитивна оцінка спостерігачів з МВФ виконання держбюджету України в 2010 році, а також прогнозованість та узгодженість з урядом грошово-кредитної і курсової політики НБУ.
"На початку прийдешнього року ключові чинники валютного ринку істотно не зміняться. Валютні резерви Нацбанку і програма, що діє, з МВФ повністю виключають значні коливання курсу національної валюти. Курс долара знаходитиметься під контролем регулятора, і його можливі відхилення і коливання - в потрібному йому руслі", - додав експерт.
Скарбник Укрінбанка (Київ) Олег Бронін також вважає, що до кінця поточного року курс гривні істотно не зміниться.
"За період з початку грудня ліквідність банківської системи нестримно знизилася. Так, якщо на 1 грудня залишки коштів на коррахунках банків складали близько 20 млрд грн., то на 10 грудня - лише 16 млрд грн. В результаті банки зараз відчувають певне гривневе "голодування", що штовхає вгору валютний курс гривні, а також міжбанківські ставки із гривневих ресурсів. Проте, ми вважаємо, що дана тенденція виявиться короткостроковою, і до кінця року ситуація стабілізується, повернувши курс гривні і депозитні ставки на колишні рівні", - сказав він.
Старший радник "Альфа-банка" (Київ) Роман Шпек вважає, що курс гривні досяг рівноважного становища.
"У наступному році, виходячи із перспектив платіжного балансу, гривня має тенденції до зміцнення. Головне - реальність економічної, макроекономічної, бюджетної політики і дисципліни виконання. Я не передбачаю, що буде значне зміцнення, але і не бачу підстав для істотного ослаблення гривні наступного року", - сказав він.
разом з тим, голова правління банку "Фінанси і Кредит" (Київ) Володимир Хливнюк прогнозує тенденцію незначної девальвації курсу гривні.
"Ризики бюджетні, ризики світової економіки, вони залишаються, враховуючи структуру ВВП. Тобто на нас дуже діятимуть зовнішні чинники. Я думаю, що до кінця року буде невелике зростання курсу долара. Курс гривні, я думаю (до кінця року - ІФ) буде трохи за 8 грн/$1", - сказав він.
Разом з тим, як зазначив банкір, вже на початку 2011 року у зв'язку зі зниженням ділової активності в період святкових днів на міжбанку буде деякий надлишок валюти, що дозволить курсу гривні повернутися на колишні позиції, проте надалі курс гривні може повільно знижуватися.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас