Названо країни-лідери із рівня шкільної освіти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо країни-лідери із рівня шкільної освіти

1101
Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) провела порівняльний аналіз 65 країн світу за рівнем шкільної освіти. Східні країни лідирують, а ось для деяких західноєвропейських держав результати виявилися вельми невтішними.
Ці дані були отримані на підставі результатів тестування 500 тисяч школярів у віці 15 років. Дослідження виявило рівень підготовленості школярів у 65 країнах у трьох напрямах: загальна ерудиція (начитаність), математика, природні науки. В результаті був складений рейтинг, який дозволяє говорити про загальний рівень шкільної освіти у певній країні, і побачити, яку позицію вона займає по мірі обізнаності школярів в кожній з трьох галузей знання.
Найвищий рівень шкільної освіти виявився в країнах Східної Азії. Китай (Шанхай) лідирує у рейтингу за всіма трьома напрямками, далі високі місця в різних науках розподілили між собою Корея, Китай (Гонконг), Сингапур і Японія. Крім того, до першої десятки із високими показниками увійшли Канада і Фінляндія. Нова Зеландія потрапила до десятки із двох напрямів, пише The Daily Mail.
Стабільно високий рівень освіти (вище 20 позицій мінімум по двох науках) показали Австралія, Німеччина, Нідерланди, Ліхтенштейн, Естонія, Польща, Бельгія, Швейцарія, Словенія, Норвегія, Ірландія. Росія в загальному заліку виявилась на 41 місці.
Результати дослідження виявилися несподіваними для деяких країн, які сильно змінили свої позиції в рейтингу за останні десять років. Так, Великобританія, рівень освіти в якій традиційно прийнято вважати "стабільно високим", в значній мірі здала позиції. Як мінімум в двох із трьох галузей знання вона поступається навіть таким країнам, як Естонія, Польща і Словаччина.
Така зміна диспозиції у міжнародному рейтингу освіти дивує ще й тому, що протягом попереднього десятиліття, до 2000 року, Польща стабільно мала показники нижче середнього рівня. І всього за 10 років цій країні удалося настільки поліпшити рівень шкільної освіти, що сьогодні вона на 10 пунктів випереджає Великобританію у рейтингу за ерудованістю і на 3 пункти - із математики. При цьому, щорічна сума витрат держави на навчання одного учня в Польщі в два рази менша, ніж у Британії, яка за той самий період подвоїла витрати на освіту, але не зробила кроків вперед в її розвитку.
За даними ОЕСР, таке помітне падіння Великобританії у рейтингу частково пояснюється зростанням кількістю іммігрантів у школах країни. Сьогодні 10,6 відсотків британських школярів - це іммігранти з інших країн.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас