Стельмах: НБУ має намір включити російський рубель до складу валютних резервів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: НБУ має намір включити російський рубель до складу валютних резервів

Валюта
438
Національний банк України (НБУ) має намір включити російський рубель до складу валютних резервів, підвищуючи диверсифікацію золотовалютних запасів країни, повідомив глава НБУ Володимир Стельмах.
"Ми можемо резерви тримати, у тому числі, в російських рублях: із валютним фондом (із Міжнародним валютним фондом, - ред.) погоджено", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.
"Тепер в резерви у нас зараховуватимуться, у тому числі, російські рублі", - додав глава НБУ.
В цього зв'язку В.Стельмах зазначив, що на міждержавному рівні обговорюється можливість посилення ролі національних валют в торговельно-економічному обігу.
"Пока у нас лише горизонтальні зв'язки є. Але, думаю, піде у зв'язку з цим (рішенням - ред.) розворот (політики із формування валютних резервів, - ред.)", - додав глава НБУ.
Як повідомлялося, міжнародні резерви України в листопаді зменшились на 2,1% - до $33,539 млрд. За січень-листопад міжнародні резерви країни зросли на 26,5% з $26,505 млрд. У структурі міжнародних резервів на початок грудня на частку резервів в іноземній валюті припадає 96,4% від загального обсягу ($32,322 млрд в доларовому еквіваленті). Негативне сальдо інтервенцій НБУ в листопаді склало $382,8 млн (у доларовому еквіваленті): НБУ купував євро, швейцарські франки і австралійські долари, тоді як продавав лише долари США.
За даними Держкомстату, за підсумками дев'яти місяців 2010 року обсяг українсько-російської торгівлі товарами і послугами склав майже $29 млрд, або 32,2% від сукупного розміру експортно-імпортних операцій України.
За даними НБУ, у валютній структурі розрахунків із операцій поточного рахунку платіжного балансу країни за підсумками першого півріччя 2010 року частка розрахунків у російських рублях дещо зросла порівняно із січнем-червнем-2009: із надходжень до 12,6% з 8,2%, із виплат із 4,5% до 6,4%. Розрахунки в доларах США в січні-червні-2010 домінували: у надходженнях вони склали 72,9% у виплатах - 68,5%.
В структурі валового зовнішнього боргу України на 1 липня 2010 року також домінувала частка долара: на американську валюту припадало 73,1% від загальної заборгованості, тоді як на російський рубель - лише 1,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас