Чужий серед своїх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чужий серед своїх

Валюта
1349
Президент АУБ Олександр Сугоняко зазіхнув на святе - іноземні банки. Вчора АУБ представила своє аналітичне дослідження "Банківська криза і шляхи стратегічної трансформації банківської галузі України". Висновки дослідження разом із пакетом різних пропозицій були направлені у формі відкритого листа президентові України, прем'єр-міністрові, главі НБУ, голові наглядової ради НБУ і секретареві Ради безпеки і оборони України.
За аналітичною запискою АУБ, поетапний допуск іноземного капіталу до банківської системи України мав негативні наслідки і завдав збитку національній економіці. У записці згадуються "масштабні доларизація економіки, дозвіл на кредитування в іноземній валюті, зняття обмеження на участь іноземного капіталу в капіталі банків (1995), допуск практично без обмежень іноземного капіталу в банківську галузь (2005-2008 рр.), необґрунтоване та необмежене кредитування споживчого ринку".
"Для тих наших позичальників, які брали валютні кредити, девальвація гривні наприкінці 2008 р. перетворилась на додатковий фінансовий борг загальною сумою 180 млрд. грн. Тому можна сказати, що всі ми на сьогодні обмежені в кредитуванні в іноземній валюті", - сказав президент асоціації українських банків Олександр Сугоняко. А якщо, за його словами, буде ще одна девальвація, то цей борг ще більше зросте. На думку Сугоняка, на сьогодні необхідно розробити проект довгострокової стратегії розвитку національної банківської системи.
Також АУБ пропонує "обмежити сегменти діяльності банків за участю іноземного капіталу".
Діяльність банків з іноземним капіталом, за словами представників АУБ, підвищує уразливість і знижує керованість української економіки, що робить сповна логічним і розумним введення українським урядом обмежень на їх роботу.
"Тому необхідно обмежити кредитування в іноземній валюті, особливо в частині кредитування населення. Це обмеження може також стосуватися і частини пасивів", - вважає Сугоняко.
За інформацією АУБ, частка іноземного капіталу в сукупному статутному капіталі українських банків на сьогодні складає близько 39,3% (на початок поточного року цей показник складав 35,8%). Сукупний зареєстрований статутний капітал банків країни на 01.11.2010 складав 140,46 млрд. грн. В той же час, як вважає експерт, частка іноземного банку в капіталі банківської галузі України не повинна перевищувати третю частину загальної суми.
"В даний час дійсно прослідковується тенденція зі збільшення частки іноземного капіталу. І раніше вже порушувалось питання із обмеження його зростання", - повідомляє фінансовий директор консалтингової групи "Простобанк" Олександр Сивих. За його словами, в такому обмеженні є економічний сенс, оскільки банки роблять вплив на бізнес та інші сегменти ринку. "В цілому ж і банківська система, і споживачі банківських продуктів виграють від наявності іноземних комерційних банків на ринку країни", - резюмує Олександр Сивих. До позитивних моментів експерт відносить, наприклад, зниження відсоткової ставки за кредитом, збільшення здорової конкуренції між гравцями.
Але, на думку аналітика, не дивлячись на те, що присутність на вітчизняному ринку іноземних банків має безліч плюсів, максимально допустиму частку іноземного капіталу все ж варто встановити на рівні 40%.
"Дозволити обмеження проведення операцій іноземними банками можна лише у тому випадку, коли інших дій вже не досить", - висловлює свою позицію голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. А для зменшення доларизації в країні, за словами банкіра, необхідно, в першу чергу, збільшити зацікавленість банків у проведенні операцій в національній валюті. Зробити це можливо за допомогою проведення реформ у валютному законодавстві.
"Який в цьому сенс (обмеженні діяльності іноземних банків)?! Ми всі боремося за те, аби до країни прийшли інвестиції", - обурений голова правління одного із великих банків з іноземним капіталом. За його словами, банки є таким же сектором економіки країни, як і інші галузі. А значить і обмежень жодних бути не може.
"Я не вважаю, що таке обмеження є пріоритетом для нас", - заявив голова правління "Платинум банку" Юрій Блащук. На думку банкіра, така позиція є несучасною і недалекоглядною.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас