РФ, Білорусь і Казахстан підписали всі документи щодо створення ЄЕП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ, Білорусь і Казахстан підписали всі документи щодо створення ЄЕП

Казна та Політика
1982
Росія, Білорусь і Казахстан підписали всі 17 документів щодо створення Єдиного економічного простору. Про це повідомив на зустрічі глав держав - учасниць Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) Президент Білорусі Олександр Лукашенко, передає РБК.
"Ми констатуємо створення єдиного економічного простору. Підписані всі 17 документів", - підкреслив Лукашенко.
Лукашенко відзначив, що Росія і Казахстан - "це монстри, держави, забезпечені вуглеводневою сировиною". Тому, за його словами, Білорусії і Росії, та і Казахстану при створенні єдиного економічного простору потрібно було зняти низку питань. Наприклад, питання про митні збори на нафтопродукти, що поставляються з Росії до Білорусі. "Я хочу подякувати керівництво Росії, що сьогодні до зустрічі в рамках Митного союзу ми зібралися тут, в Кремлі, і всі питання були зняті. Ми розчистили шлях до підписання всіх 17 документів по ЄЕП", - сказав президент. Для Білорусі це означає зняття мит на нафту, що поставляється з Росії для білоруських нафтопереробних підприємств. "Ми дали нашим підприємствам в Казахстані, в Росії і головне в Білорусі вільно конкурувати в рамках Митного союзу", - сказав Лукашенко.
Нагадаємо, 19 листопада Росія, Білорусь і Казахстан підписали низку угод, що формують Єдиний економічний простір (ЄЕП). Зокрема, підписані угоди про узгоджену макроекономічну політику, про єдині принципи і правила конкуренції, про співпрацю з протидії нелегальної трудової міграції з третіх держав, про правовий статус мігрантів і членів їх сімей, а також угоду про забезпечення доступу до послуг природних монополій у сфері електроенергетики, включаючи основи ціноутворення і тарифної політики.
Раніше прем'єр-міністр Росії Володимир Путін повідомляв, що робота над всіма документами ЄЕП в рамках Митного союзу РФ, Білорусі і Казахстану може бути завершена до 9 грудня 2010 р., коли відбудеться саміт Президентів трьох країн.
Нагадаємо, Митний союз Білорусі, Казахстану і Російської Федерації був створений 6 липня 2010 р., коли набув чинності новий Митний кодекс країн - учасниць Митного союзу. Очікується, що до 2012 р. буде створено Єдиний економічний простір для Росії, Білорусі і Казахстану, що прискорить інтеграцію економік і бізнесу трьох країн.
Відзначимо, на початку грудня міністр економіки Василь Цушко заявив, що Україна не веде переговори щодо вступу в ЄЕП, але готова брати участь як спостерігач в організації, адже її учасники є сусідами і стратегічними партнерами України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас