Науковці створили мишу від двох батьків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Науковці створили мишу від двох батьків

335
Американські вчені використовували технологію стволових клітин для створення лабораторної миші, яка фактично має двох різних батьків.
Нове досягнення, як вважають фахівці, в майбутньому може допомогти парам, які не можуть зачати дитину, все-таки народити її. Або, як альтернатива, нова технологія дозволить мати одностатевим парам власних генетичних дітей.
За даними дослідження, фахівці із репродуктивної медицини із Техасу змогли успішно маніпулювати клітинами із зародка миші чоловічої статі для отримання індукованих плюрипотентних стволових клітин. Ці iPS-клітини є дорослими стволовими клітинами, що мають деякі можливості для зворотного перетворення на ембріональні стволові клітини
Деякі із клітин були вирощені із iPS-клітин, але вони в процесі переродження втрачали Х-хромосому, що перетворювало їх на так звані XO-клітини.
Ці XO-клітини імплантувалися в ембріони від донорів-мишей жіночої статі і потім трансплантувалися в організм сурогатних матерів, що народжували нову особину з однією із Y-хромосом від "оригінального" батька і з однією від "батька другого покоління". Вчені говорять, що нові особини, що отримували генетичний матеріал від двох батьків, народжувалися здоровими, причому потомство могло бути як чоловічої, так і жіночої статі, повідомляє cybersecurity.ru.
Річард Бехрінгер, керівник досліджень, заявив, що нова технологія також дозволяє отримувати сперму на основі жіночого генетичного матеріалу і виробляти нову особину за рахунок генетичного матеріалу від двох матерів.
Однак у публікації говориться, що можливість "продукувати" людей таким чином можлива в теорії, але на практиці для цього потрібно пройти ще дуже великий шлях досліджень і лабораторних аналізів. "Покоління людських iPS-клітин, як і раніше, вимагає значних генетичних модифікацій, аби їх можна було використовувати для терапевтичних цілей", - сказав Бехрінгер.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас