Кондитери підвищують ціни на продукцію через зростання цін на сировину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кондитери підвищують ціни на продукцію через зростання цін на сировину

Аграрний ринок
329
Кондитери підвищують ціни на свою продукцію через зростання цін на сировину. Як повідомили в прес-службі корпорації "Бісквіт-шоколад", на думку президента корпорації Алли Коваленко, неврожай, причиною якого стало посушливе літо, продовжує впливати на ціни кондитерських виробів і підштовхує їх до зростання.
Вона зазначила, що з літа практично вся сировина, що купується кондитерами на внутрішньому ринку, значно подорожчала. Через дефіцит соняшника ціна на насіння підскочила практично в два рази, а різні види жирів подорожчали на 30-50% і дорожчають надалі, що не може не позначатися на вартості таких жироемних виробів, як вафлі, печиво, деякі види цукерок.
Також у поточному році не сталося сезонного спаду цін на цукор, який зазвичай пов'язаний із початком сезону цукроваріння. "Як правило, ціна на цукор з початком переробки буряка падає на 50%. Цього року вперше за багато років вона не лише не знизилася, але навіть зросла. В порівнянні з початком сезону цукроваріння ціна збільшилася приблизно на 10% і, судячи з усього, на цьому не зупиниться. Закономірний процес, враховуючи, що врожайність буряка в нашому регіоні, наприклад, впала практично втричі", - зазначила А.Коваленко.
Крім того, на 20-30% подорожчало сухе молоко, а патока у зв'язку з неврожаєм кукурудзи подорожчала на 20%. Борошно із серпня ц.р. подорожчало на 40-45% через подорожчання зерна нового урожаю.
"Ситуація серйозна, думаю, ніхто в галузі не передбачав такого розкладу на ринку сировини. Все це змусило нашу компанію із серпня поступово підняти на 4-10%, залежно від виду продукції, свої відпускні ціни. Ми не виключення - ціни на кондитерські вироби підняли всі виробники. Але навіть цей крок не компенсує зльоту цін на сировині, ми змушені зменшувати свою рентабельність", - зазначила президент "Бісквіт-шоколаду".
Також вона повідомила, що до нового року компанія, реагуючи на ситуацію, що складається, буде змушена підвищити ціни ще приблизно на 2-3%.
А.Коваленко зазначила, що в цих умовах виявляється тривожна тенденція зростання імпорту кондитерських виробів до України. "Вже за підсумками дев'яти місяців цього року імпорт виріс на 37%, тоді як експорт української солодкої продукції збільшився лише на 13%. У абсолютних цифрах баланс, звичайно, для нас позитивний: 290,7 тис. тонн експорту проти 34,6 тис. тонн імпорту. Але насторожують темпи зростання імпортних постачань на тлі подорожчання української сировини", - зазначила А.Коваленко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас