Адронний колайдер завершує роботу і йде на канікули до лютого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адронний колайдер завершує роботу і йде на канікули до лютого

555
У понеділок найдорожчий фізичний прилад в історії - Великий адронний колайдер (ВАК) завершує свій перший робочий рік.
ВАК почав працювати в лютому після кількох місяців калібрування, ліквідації дрібних неполадок і сьогодні, згідно з планами вчених, завершить місячний сеанс експериментів з іонами свинцю і буде зупинений до середини лютого 2011 року.
Цей рік колайдер працював на половинній енергії - 3,5 тераелектронвольт на пучок, в той час як проектна енергія прискорювача складає сім тераелектронвольт на пучок. На цій енергії колайдер буде працювати ще рік, після чого буде зупинений для подальшого переходу на проектну енергію.
Нагадаємо, 21 вересня науковці, які працюють на Великому адронному колайдері, вперше виявили принципово новий ефект, не передбачений існуючою теорією. Фізики виявили серед сотень частинок, які народжуються при зіткненнях протонів, пари, рухи яких з невідомої причини пов'язані один з одним.
На початку листопада на ВАК завершився останній сеанс протон-протонних зіткнень і почалася підготовка до перших експериментів з іонами свинцю, під час яких буде отримана так звана кварк-глюонна плазма, що існувала в перші миті після Великого вибуху.
Наприкінці листопада фізики, які працюють на Великому адронному колайдері, виявили незрозумілі проблеми, пов'язані з втратою протонів у пучках, що циркулюють в 27-кілометровому кільці прискорювача.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас