Китай заснував власну премію миру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай заснував власну премію миру

101
Влада Китаю вирішила заснувати власну премію миру у відповідь на рішення Нобелівського комітету в 2010 році нагородити дисидента Лю Сяобо, який відбуває ув'язнення в китайській в'язниці.
Китайську премію миру імені Конфуція планується вручити за день до вручення Нобелівської премії миру. Її першим лауреатом стане колишній віце-президент Тайваню, передає Бі-бі-сі.
Церемонія вручення Нобелівської премії миру вперше з 1935 року пройде без лауреата або його представників. Влада Китаю заборонила Лю Сяобо та його родині їхати на захід. Напередодні стало відомо, що церемонію проігнорують 19 країн, в тому числі Україна.
Лю Сяобо був одним з авторів так званої Хартії 08 - відкритого листа до влади Китаю з вимогою дотримання прав людини та проведення політичних реформ. Хартію підписали більше 300 громадських діячів і борців за права людини в країні. У грудні 2009 року китайський суд засудив правозахисника до 11 років в'язниці за спробу повалення державного ладу.
Після рішення Нобелівського комітету Пекін заявив, що вручення премії світу Лю Сяобо суперечить основним її принципам. МЗС країни зазначив, що Нобелівська премія миру повинна даватися за "просування національної згоди, просування дружби між народами, сприяння роззброєнню та інші дії для заохочення людей, які борються за мир".
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас