НБУ: Грошова база в Україні в листопаді зменшилася на 2,7%, маса - на 0,2% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Грошова база в Україні в листопаді зменшилася на 2,7%, маса - на 0,2%

Валюта
391
Монетарна база в Україні в листопаді зменшилася на 2,7% (з початку року збільшилася на 10,6%) - до 215,7 млрд грн, грошова маса - на 0,2% (збільшення з початку року становило 17,9%) - до 574,7 млрд грн, повідомив Національний банк України (НБУ) на офіційному веб-сайті.
"Крім зниження готівки така динаміка монетарної бази в листопаді була зумовлена також зменшенням обсягів коррахунків банків на 21,8% - до 17,4 млрд грн. Це було результатом проведення НБУ більш помірної грошово-кредитної політики, спрямованої на недопущення розбалансування ситуації на валютному ринку і стабілізацію інфляційних очікувань", - йдеться в повідомленні.
За даними Нацбанку, обсяг готівки поза банками в листопаді скоротився на 1,1% (з початку року зріс на 10,4%) - до 173,3 млрд грн: її питома вага в структурі грошової маси скоротилася в листопаді на 0,2 відсоткового пункту, до 30,2%.
Згідно з повідомленням, динаміка обсягу готівки і нульовий приріст загального обсягу депозитів в банківській системі зумовили скорочення грошової маси.
За даними Нацбанку, загальний обсяг депозитів у листопаді практично не змінився, а з початку року збільшився на 21,9% - до 399,6 млрд грн. Одночасно в листопаді відбулося поліпшення термінової структури депозитів. Питома вага довгострокових депозитів у їхньому загальному обсязі на 1 грудня 2010 року збільшилася до 30,6% з 29,9% за підсумками жовтня і з 24,4% на початок року.
Разом з тим, згідно з повідомленням, в листопаді продовжилося зростання депозитів фізичних осіб: їх обсяг зріс на 1,0% (з початку року - на 24,7%) - до 263,7 млрд грн. При цьому в листопаді було зафіксовано зниження обсягу депозитів юридичних осіб на 2% (з початку року зріс на 16,9%) - до 136,0 млрд грн.
Щодо коррахунків у повідомленні відзначається, що їх рівень, незважаючи на зниження, був достатнім для забезпечення своєчасного здійснення поточних операцій і здійснення кредитної підтримки економіки.
"Про відсутність у банків проблем з ліквідністю свідчить їх низький попит на кредити рефінансування НБУ. У листопаді обсяг операцій рефінансування становив лише 166,0 млн грн (з початку року - 4,8 млрд грн)", - наголошується в повідомленні.
НБУ уточнює, що рефінансування в листопаді включало лише один кредит "овернайт".
Щодо операцій з мобілізації коштів у повідомленні вказується, що їх обсяг у листопаді склав 7,0 млрд грн: з початку року НБУ провів мобілізаційні операції на загальну суму 236,9 млрд грн.
Середньозважена відсоткова ставка за операціями рефінансування у листопаді склала 11,25% річних, за мобілізаційними операціями - 2,5% річних.
У повідомленні також вказується, що обсяг коштів у гривні на рахунках уряду в НБУ протягом листопада збільшився майже в два рази - до 10,9 млрд грн. У той же час таке збільшення було забезпечено за рахунок надходження коштів на рахунки в останній день місяця, коли їх обсяг зріс на 6,4 млрд грн.
"Без врахування останнього дня місяця їх обсяг у листопаді зменшився на 1,2 млрд грн. Таким чином, динаміка бюджетних коштів протягом більшої частини листопада істотного впливу на ліквідність банків не чинила", - сказано в повідомленні.
За даними Нацбанку, загальний обсяг обов'язкових резервів, сформованих банками в листопаді, становив 12,4 млрд грн, з яких на окремий рахунок у НБУ було перераховано 8,2 млрд грн.
"В умовах достатнього рівня ліквідності банків, в листопаді тривала тенденція щодо зниження вартості коштів. Так, середньозважена вартість кредитів у національній валюті в листопаді зменшилася до 12,8% з 13,1% у жовтні, середньозважена вартість депозитів у національній валюті - до 7,1% в порівнянні з 7,7% у жовтні поточного року", - підкреслюється в повідомленні.
Згідно з повідомленням, на міжбанківському кредитному ринку середньозважена вартість коштів склала в листопаді 3,0% (за кредитами "овернайт" - 2,1%).
У зв'язку з цим, за даними НБУ, у листопаді шостий місяць поспіль був зафіксований приріст загального обсягу кредитних вкладень: у листопаді він збільшився на 0,3% (з початку року - на 1,4%), - до 727, 3 млрд грн.
"Зростання залишків кредитних вкладень у листопаді відбулося виключно за рахунок збільшення позик у національній валюті (на 1,9%), у той час як кредити в іноземній валюті зменшилися на 1,4%. Зростання залишків за кредитами в національній валюті та зменшення за кредитами в іноземній валюті було характерно як для позик юридичним особам, так і населенню", - відзначає НБУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас