Вкладники нагинають банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладники нагинають банки

Кредит&Депозит
4448
Банкіри підвищують ставки за корпоративними депозитами. Такий результат поточного скорочення ліквідності в секторі. Приміром, нещодавно одній з найбільних українських будівельних компаній вдалося отримати за банківським депозитом ставку в два рази вищу, ніж раніше (14% річних проти колишніх 7%). Депозит розміщено в невеликому банку (четверта група). За словами фінансового директора компанії-клієнта, банк підвищив ставку після того, як компанія погрожувала переказати гроші з рахунку (20 млн. грн.) в інший банк. Топ-менеджер, щоправда, відзначив, що "цей номер пройшов" тільки завдяки тому, що банк невеликий.
Втім, у великому банку з іноземним капіталом минулого тижня відбулася аналогічна ситуація: всього за добу фінструктура була змушена підвищити ставки з депозиту для великих клієнтів на 1,5 п.п. Причому тільки тому, що великий клієнт погрожував переказати гроші з рахунку в інший банк.
Олексій Манзя, директор департаменту корпоративного бізнесу банку "Хрещатик" зазначає, що за останні три місяці відбулася певне коректування ставок за вкладами терміном від трьох днів до одного місяця. На початок вересня за вкладами, розміщеними на термін до місяця (30 днів) виплачувалося 2% річних, а станом на 1 грудня - 4%. Банкір не виключає, що в найближчі два-три тижні невелике (0,5-1,0 п.п.) зростання ставок за такими вкладами цілком можливе.
Тенденцію підтверджує заступник голови правління VAB Банку Олексій Саливон. За його словами, на ринку депозитів для юросіб вже спостерігається зростання ставок, за останній час він склав, за його підрахунками, приблизно 1-2%.
Тенденція дефіциту ліквідності в банківському секторі наочно ілюструється і зростанням ставок на міжбанку: з листопада вони піднялися з 2,4% до 6,1% річних (дані НБУ).
Керівник управління фінансових ринків ІНГ Банку (Україна) Андрій Потапов говорить, що скорочення ліквідності відбувається через поточні платежі "Нафтогазу України" за наданий "Газпромом" газ. "Історично так склалося, що до кінця року ставки з депозитів, так само як і за кредитами, підвищуються. Щоправда, цього року зростання ставок буде не таким значним (у порівнянні з попередніми періодами)" - говорить провідний спеціаліст відділу міжнародних корпоративних клієнтів SEB Bank Василь Гончарук.
До речі, різка зміна ставок у корпоративному секторі - нормальне явище. Тут ставки встановлюються в індивідуальному порядку і залежно від імені клієнта / кон'юнктури ринку. Наприклад, директор корпоративного бізнесу Ерсте Банку Патрік Пражак каже, що в роботі з корпоративними клієнтами банк пропонує індивідуальні умови з депозитів. Природно аналогічної практики дотримуються більшість українських банків.
Проте в офіційних розмовах далеко не всі банкіри а) підтверджують тиск на банки з боку корпоративних клієнтів; б) нещодавнє підвищення ставок. Заступник голови правління Сбербанку Росії (в Україні) Марина Бикова вважає, що на підвищення відсоткових ставок під тиском великих корпоративних вкладників, ймовірно, можуть піти дрібні банки, які не мають достатньої ресурсної бази, і, як наслідок, потрапляють в залежність від своїх "якірних". А деякі банківські клієнти навіть, навпаки, скаржаться на зниження відсотків з депозитів, наприклад, страховики. Щоправда, мова про досить тривалий періоді часу спостережень - останні півроку.
За словами гендиректора СК "Крона" Анатолія Іванціва, "надмірна ліквідність банків відчувається на кожному кроці". За останній рік депозитні ставки банків для юридичних осіб знизилися приблизно на 5 п.п., і є тенденція до їх подальшого зниження. Підтверджує слова колеги і голова правління СК "Українська страхова група" Павло Нельга.
Патрік Пражак відзначає, що з початку року, і особливо у другій половині 2010-го ставки за депозитами за всіма валютами знижувалися в цілому у банківській системі України. На початку 2010 р. ставки з гривневих депозитів складали від 11% до 16% річних залежно від терміну депозиту. Зараз вони значно знизилися і становлять від 7,5% до 11% річних.
Ставки за депозитами в доларах і євро також знизилися з 5-7% річних до 3-4,5% річних. З одного боку, це пов'язано з достатньою ліквідністю в іноземній валюті, а з іншого - з покращенням настроїв іноземних інвесторів з відношення до України.
У будь-якому випадку нинішнє підвищення ставок - короткочасне явище. "У поточній економічній ситуації істотне підвищення ставок з депозитів необгрунтовано" - вважає Патрік Пражак. Адже від ставок депозитів залежать ставки за кредитами, які поки досить високі і вимагають зниження.
Експерти припускають, що в середині січня-лютому ліквідність банківської системи почне відновлюватися, а з нею - знижуватися ставки з депозитів. Можливий розмір зниження в 2011 р. ще 2-3 п.п.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас