Інвестфонди залишаться в акціях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестфонди залишаться в акціях

Фондовий ринок
351
У 2010 р. можливості пайових інвестфондів із диверсифікації своїх вкладень зменшились. Падали відсоткові ставки із банківських депозитів, а разом з ними знижувалась і прибутковість облігацій внутрішньої держпозики. Ринок корпоративних бондів все ще переживає кризові явища і наслідки кількох дефолтів, а тому випусків нових боргових інструментів в Україні було небагато. При цьому, не дивлячись на те, що фондовому ринку також довелося пережити стрімке падіння індексів у травні, акції продовжують залишатися основним об'єктом інтересу ПІФ. Як вважають експерти, наступного року цей інтерес через низку обставин лише зросте.
"Якщо розглянути основні типи фондів по стратегіях за 2010 р. (фонди акцій, збалансовані і фонди грошового ринку), то на першому місці за обсягом притягнених коштів, як і раніше, залишаються фонди акцій", - говорить Олександр Панченко, директор КУА-АПФ "Трійка Діалог Україна". Він додає, що в умовах стабілізації економічної ситуації в країні найбільш затребуваними фондами у 2011 р. залишаться все ті ж фонди акцій.
"В цьому році грошовий ринок ослабив свої позиції. Відкриті ПІФи тяжіли до ризикованих стратегій інвестування, вони вкладали в акції", - зазначає Ігор Хмілевський, начальник відділу управління активами КУА "Національний резерв". Він вважає це логічним наслідком того, що на ринку практично була відсутня пропозиція корпоративних бондів і при цьому знижувались відсоткові ставки із депозитів. На його думку, наступного року вітчизняні компанії при переході від антикризового управління до стратегій зростання гостро потребуватимуть коштів і вийдуть на ринок облігацій із привабливими ставками. Проте, додає пан Хмілевський, акції все одно будуть основним об'єктом інвестування ПІФ.
Гендиректор Bonum Group Олександр Спасиченко також вважає, що наступний рік не змінить тяжіння інвестфондів до акцій. До того ж, додає він, низка паперів у галузевому розрізі вже зараз має хороші передумови зростання. "Після травневого падіння індексів металургія до цих пір лежить на дні. Тому їх акції із врахуванням вірогідного зростання курсу в 2011 р. можуть бути дуже цікавими для ПІФов", - говорить він. Крім того, зростаючі ціни на сільгосппродукцію і очікувані процеси приватизації (зокрема, енергетичного сектора) сприятимуть інтересу ПІФ до акцій відповідних підприємств.
Втім, цього року все ж спостерігався інтерес інвесторів до інвестфондів грошового ринку, правда, за словами експертів, істотного розвитку він не отримав. "Було деяке підвищення інтересу до відкритих фондів з боку людей, які вкладали гроші на депозити, коли депозитні ставки були великими, і почали розглядати альтернативи, коли ставки почали знижуватися", - коментує керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін. Частково це зіграло позитивну роль для банківських КУА, які в таких умовах просто запропонували клієнтам перекласти гроші із депозитного рахунку в управління активами.
До речі, в компаніях, які керують фондами грошового ринку, не приховують амбіцій на майбутній рік. "Позиції банківських КУА, без сумнівів, посилюватимуться", - упевнений Руслан Волинець, начальник відділу маркетингу і продажів OTP Capital. Він підкреслює, що певною мірою частка банківських КУА цього року зросла саме завдяки пропозиції інвестування до фондів грошового ринку в той момент, коли вкладники почали шукати альтернативу депозитним продуктам. Але головним чинником посилення конкуренції з боку банківських КУА є розгалужена філіальна мережа, через яку зручно вести прямі продажі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас