ФДМ піде на рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ піде на рекорд

Казна та Політика
430
У цьому році Фонду держмайна (ФДМУ) не удасться виконати план із продажу державної власності. У 2011 р., за прогнозами експертів, від продажу держкомпаній до бюджету може надійти близько 20 млрд. грн.
Олександр Рябченко обіцяє великий розпродаж у наступному році. В січні-листопаді ц.р. бюджет Фонду держмайна поповнив держбюджет на 539,721 млн. грн. Саме таку суму Кабміну вдалось отримати від оренди держмайна. Річний план із цієї статті доходів складає 650 млн. грн. Таким чином, ФДМУ вдалось зібрати 83,03% від цієї суми. У січні-жовтні надходження до держбюджету від оренди державного майна склали 485,582 млн. грн.
Краще справи із доходами від дивідендів. У січні-листопаді Фонд держмайна перерахував до держбюджету 251,754 млн. грн. дивідендів, нарахованих на акції, що знаходяться у державній власності. У січні-жовтні держпакети акцій принесли держбюджету 251,723 млн. грн. доходу. ФДМУ вдалось виконати річний план надходжень до бюджету із доходів від дивідендів на 226%. Проте порівняно із попереднім роком ці показники набагато нижчі. У 2009 р. дохід від державних пакетів акцій склав 431,2 млн. грн.
Основні труднощі ФДМУ зазнає із виконанням плану із доходів від приватизації. Цього року вступу від продажу державного майна заплановані в обсязі 6,350 млрд. грн. З початку поточного року фонд перерахував до держбюджету всього 14,74% річних, або 936,211 млн. грн. Зазначимо, що за листопад ця сума істотно збільшилась. У січні-жовтні від приватизації держмайна до центрального бюджету надійшло 543,004 млн. грн. Ці показники краще торішніх.
Виконання плану із приватизації безпосередньо залежало від продажу ВАТ "Укртелеком". Конкурс із продажу 17,376 млрд. акцій компанії номінальною вартістю 0,25 грн. кожна (стартова ціна пакету - 10,5 млрд. грн.) призначений на 28 грудня ц.р. Крім того, до кінця року ФДМУ планує виставити на продаж не менше ніж за 250 млн. грн. ще один великий лот - компанію Міжнародні Авіалінії України (МАУ). В разі успішного завершення торгів кошти надійдуть до держбюджету вже наступного року.
При цьому у Кабміну вельми амбітні плани із продажу держмайна. У 2011-2014 рр. очікується приватизація 100% потенційно рентабельних підприємств вугільної галузі. Також наступного року Кабмін планує продовжити приватизацію вітчизняної енергетики.
У 2011 р. доходи від приватизації можуть збільшитися за рахунок продажу держпакетів акцій чотирьох генеруючих компаній: "Дніпренерго", "Західенерго", "Центренерго" і "Донбасенерго". Приватизацію енергогенеруючих та енергопостачаючих компаній передбачається проводити впродовж двох років. Пріоритетними, за словами глави ФДМУ Олександра Рябченка, у продажу генеруючих підприємств є "Дніпренерго" і "Західенерго". Бурштинська теплова електростанція, яка входить до складу "Західенерго", працює в енергетичному об'єднанні європейських країн (UCTE) і виробляє електроенергію для експорту у сусідні країни. У "Дніпренерго" крупним пакетом акцій володіє ДТЕК Ріната Ахметова, яка прагне зміцнити і розширити свої позиції в електроенергетиці країни. ФДМУ оцінив держпакети акцій чотирьох теплових генеруючих компаній в 9-9,5 млрд. грн. При цьому у фонді допускають, що їх загальна реалізаційна вартість може скласти близько 11 млрд. грн.
Експерти зазначають, що приватизаційний потенціал вітчизняної економіки залишається значним. "В Україні багато галузей, які можна зробити приватними із метою залучення додаткових інвестицій, поповнення держбюджету і стимулювання розвитку економіки. Наприклад, космічна, оборонна.", - розповів у коментарі президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. Експерт зазначає, що доки не зрозуміло - чи зможе Кабмін виробити механізм контролю за процесом продажу держмайна і не допустити монополізації іноземцями стратегічних галузей української економіки.
"В наступному році загальна сума від приватизації може виявитися рекордною і скласти близько 20 млрд. грн. ($2,5 млрд.)",- зазначила у коментарі головний економіст ДІК Dragon Capital Олена Белан. Це за умови, що "Укртелеком" буде проданий із хорошою премією до стартової ціни. Якщо уряд продовжуватиме приватизацію такими ж темпами, то за прогнозами Белан, більшість готових до продажу крупних об'єктів перейдуть у приватні руки протягом двох-трьох років.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас