Фірташ вважає угоди між Нафтогазом, Газпромом і РУЕ перемогою України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ вважає угоди між Нафтогазом, Газпромом і РУЕ перемогою України

Енергетика
759
Укладення угод між НАК "Нафтогаз Україна", ВАТ "Газпром" і "РосУкрЕнерго" стало стратегічною перемогою України.
Про це в інтерв'ю журналу "Фокус" заявив голова ради директорів Group DF Дмитро Фірташ.
Як повідомив Дмитро Фірташ, після повернення "РосУкрЕнерго" (РУЕ) газу в обсязі 12,1 млрд. кубометрів, компанія погасила борг перед НАК "Нафтогаз України" в розмірі $1,7 млрд. і перед ВАТ "Газпром" в розмірі $ 810 млн. Крім того, НАК "Нафтогаз України" отримав $ 450 млн. за послуги з транзиту і зберігання газу "РосУкрЕнерго", який був вилучений урядом Тимошенко і який компанія не могла використовувати протягом майже двох років.
Таким чином, як стверджує Фірташ, Україна після підписання угод отримала від "РосУкрЕнерго" $2,15 млрд. Природний газ в обсязі 12,1 млрд. кубометрів продано ВАТ "Газпром" і буде експортований компанією "Газекспорт" для своїх клієнтів у Європі.
У той же час НАК "Нафтогаз Україна" закупив у ВАТ "Газпром" необхідні обсяги газу за пільговою ціною $230 за тисячу кубометрів.
Крім того, підписані угоди терміном на п'ять років між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про транзит газу по території України в обсязі по 112 млрд. кубометрів щорічно. За послуги транзиту "Газпром" вніс часткову передоплату. Компанія "РосУкрЕнерго" йде з газового ринку України, сказав співвласник РУЕ.
"Газовий баланс України збережений. Україна отримала велику суму грошей. НАК не поніс ніяких втрат - Україна отримала найдешевший газ. При цьому Україна отримала ще оплату за ПСГ і гарантований транзит на 5 років по 112 млрд. кубометрів газу (на рік) - те, чого не змогла добитися Тимошенко у своїх газових контрактах. Я вважаю, це ідеальна угода для України", - підкреслив Дмитро Фірташ.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас