АУБ виступає за переробку законопроекту про збільшення вимог до капіталу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ виступає за переробку законопроекту про збільшення вимог до капіталу банків

Валюта
209
Асоціація українських банків (АУБ) виступає за переробку законопроекту про збільшення вимог до капіталу банків (№0884), оскільки його прийняття у нинішній редакції загрожує діяльності 2/3 від загальної кількості кредитно-фінансових установ, котрі працюють в Україні.
"Застосування нових вимог до вже існуючих банків призведе до витіснення цих банківських установ з ринку, що грубо порушує конституційні норми відносно захисту державою прав всіх суб'єктів права власності", - говориться у прес-релізі АУБ .
"Запропонований розмір статутного капіталу буде майже вдесятеро перевищувати аналогічні вимоги Євросоюзу, встановлені у розмірі EUR5 млн", - зазначають в асоціації.
Як повідомлялось, під час підготовки законопроекту №0884 до другого читання до його тексту було внесено пропозицію про збільшення вимоги до мінімального розміру статутного капіталу створюваних банків майже у сім разів - зі 75 млн грн. до 500 млн грн. Окрім того, законопроектом пропонується наділити Національний банк України необмеженим правом підвищувати вимоги до розміру регулятивного капіталу банків.
За оцінкою АУБ, закріплена на законодавчому рівні підвищена вимога до статутного капіталу банків стане базою для встановлення нормативу мінімального регулятивного капіталу для всіх діючих банків.
Експерти Асоціації переконані, що ухвалення законопроекту №0884 принесе руйнівні наслідки для банківської системи країни: на 1 жовтня 2010 року власний капітал (без врахування субординованого боргу) в розмірі менше 500 млн грн. мали 128 банків, або 73% від загальної кількості діючих банків.
При цьому, більшість українських банків реєструвалися зі статутним капіталом EUR3-5 млн, що відповідало вимогам, що діяли на той час: переважна частина цих фінустанов вже тривалий час працює на ринку, виконуючи нормативи адекватності капіталу та інші економічні нормативи НБУ.
У зв'язку з цим, АУБ пропонує передбачити на законодавчому рівні певні гарантії діяльності для вже працюючих банків, капітал яких менше нових вимог.
Окрім цього, Асоціація висловила зауваження до положень законопроекту, якими встановлюється, зокрема, порядок узгодження статутів банків та істотна участь у статутному капіталі, а також право НБУ на отримання інформації і документів від банків.
Як повідомлялося, за оцінкою директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Василя Пасічника, який у 2009-2010 рр. займався банківським наглядом, потенціал подальшого збільшення капіталу банками країни у посткризових умовах досить обмежений. "Банкам і у минулому і позаминулому році Нацбанк повикручував руки - видавив капіталу стільки, скільки можна було. Але проблема не лише в капіталі - проблема в активах, а якість активів - це якість клієнтів", - сказав він журналістам на початку грудня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас