Рішення Ісландії про дефолт банків може виявитися успішнішим, ніж порятунок Ірландії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення Ісландії про дефолт банків може виявитися успішнішим, ніж порятунок Ірландії

Казна та Політика
126
Прийняте Ісландією два роки тому рішення про дефолт банків може забезпечити її економіці більш швидке відновлення, ніж це зробить зовнішня допомога для Ірландії, вважають експерти.
Борговий тягар платників податків Ісландії істотно нижчий, ніж в Ірландії, де введена в 2008 році система державних гарантій банківської галузі дала збій у цьому році і банки опинилися на межі краху.
За даними Єврокомісії, бюджетний дефіцит Ісландії в цьому році складе 6,3% ВВП і буде повністю ліквідований до 2012 року. Дефіцит держбюджету Ірландії в 2010 році досягне майже третини національної економіки (32% ВВП), до 2012 року очікується його зниження до 9,1% ВВП.
Рецесія в Ісландії, ймовірно, триватиме протягом значної частини наступного року, проте експорт з країни почав відновлюватися на тлі обвалу ісландської крони до долара на 28% з вересня 2008 року, відзначає агентство Bloomberg. Разом з тим зміцнення євро в парі з доларом ускладнює економічне пожвавлення країн єврозони, в тому числі й Ірландії.
Ісландський фондовий індекс OMX злетів у цьому році на 17%, що є третім результатом в Європі після Данії та Швеції. Лауреат Нобелівської премії з економіки Пол Кругман заявив, що Ісландія підтверджує правдивість тези "збанкрутував, щоб відновитися".
У 2005-2007 рр. темпи зростання в Ірландії та Ісландії перевищували 5% завдяки відкритості економіки для іноземних інвестицій. Однак приплив цих інвестицій призвів до перегріву фінансових систем обох країн, обсяг активів фінсектора в яких значно перевершив розміри ВВП.
"У 2009 році економісти жартували: "У чому полягає різниця між Ірландією та Ісландією? Одна буква і шість місяців!", натякаючи на те, що якою поганою не була б ситуація в Ірландії, до ісландського колапсу їй ніколи не докотитися", - сказав П.Кругман. Проте на даний момент ситуація кардинально змінилася.
Разом з тим експерти вважають, що ірландські банки не можна було банкрутити.
"Їхні банки надто зав'язані на загальноєвропейську банківську мережу", - відзначив економіст компанії з управління активами GAMMA, що базується в Рейк'явіку, Валдімар Армані.
На кінець червня європейським банкам належали боргові зобов'язання Ірландії та її фінкомпаній на $509 млрд.
Згідно з даними слухання у справі ісландського Kaupthing, найбільшого з трьох банків, що збанкрутували 2008 року, претензії кредиторів з 119 країн склали всього $63 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас