ЄЦБ завершив безпрецедентну інтервенцію на ринках єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ завершив безпрецедентну інтервенцію на ринках єврозони

Казна та Політика
256
ЄЦБ здійснив найагресивнішу інтервенцію на ринку держоблігацій за останні сім місяців. В такий спосіб глава банку Жан-Клод Тріше відповів на сумніви, що стосуються кризи, що розвивається, в єврозоні, повідомляє Financial Times.
За словами трейдерів, ЄЦБ в четвер купив португальські та ірландські держоблігації на суму 100 млрд євро. Це в чотири рази більше, ніж раніше. Цей хід серйозно знизив відсоткові ставки в Дубліні і Лісабоні, а також спровокував ралі євро. На конференції у Франкфурті Тріше коротко пояснив, що намагається лише відновити довіру інвесторів до єврозони. При цьому глава ЄЦБ зазначив, що урядам єврозони необхідно також працювати над відновленням довіри інвесторів, зокрема бути готовими у разі потреби зростити стабілізаційні фонди. Тертя на ринках Тріше назвав "гострими" і запевнив, що жодних меж у розмірів програми скупки облігацій немає. Проте жодних конкретних даних Тріше не назвав, підкресливши, що покладатиметься на елемент "несподіванки".
Керуюча рада ЄЦБ також підтвердила, що будь-які "стратегії виходу" із звичної ринку середовища ослабленої монетарної політики будуть відкладені щонайменше до квітня.
ЄЦБ запустив свою програму скупки облігацій в травні, коли єврозона переживала найсерйозніший момент кризи. Після несподіваної інтервенції в четвер ставки із десятирічних облігацій Португалії опустилися більш ніж на половину відсоткового пункту до 5,82%, а з облігацій Ірландії - на чверть відсоткового пункту до 8,30%.
При цьому ЄЦБ, ймовірно, намагався побудувати стіну між країнами, які потерпають від кризи та іншими учасниками єврозони: банк не став купувати іспанські облігації. Тим часом такий крок зажадав би серйозного розширення обсягів програми від ЄЦБ через великі обсяги іспанського боргового ринку. У результаті деякі трейдери залишилися невдоволені, що Центробанк зони євро не зважився на загальну програму "Кількісного зниження" подібну до тієї, що діє у США.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас