За підсумками листопада біржа ПФТС вперше втратила лідерство із обсягу щомісячних торгів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За підсумками листопада біржа ПФТС вперше втратила лідерство із обсягу щомісячних торгів

Фондовий ринок
100
В листопаді загальний обсяг торгів цінними паперами на фондовій біржі ПФТС зменшився на 23% в порівнянні з жовтнем з 5,378 млрд. грн. до 4,152 млрд. грн. Протягом всього року ПФТС удавалося стабільно утримувати велику частку біржового обігу, проте в листопаді її обігнали відразу два фондові майданчики: Українська біржа з часткою в 35% (обсяг листопадових торгів - 4,651 млрд. грн.) і біржа "Перспектива" з часткою в 33% (4,378 млрд. грн.). ПФТС розташувалася услід за ними з часткою в 31%. Решта сім фондових бірж продовжують задовольнятися символічними обсягами торгів, спільно займаючи всього лише 1% біржового обігу.
Голова правління Української біржі Олег Ткаченко вважає, що результати листопада закономірні із врахуванням поступового посилення позицій біржі за рахунок ринку акцій і термінового ринку. Не здивовані таким розвитком подій і професійні учасники ринку. ПФТС, як зазначають вони, продовжує втрачати позиції серед торговців, які віддають перевагу більш ліквідному ринку акцій Української біржі. В той же час основним козирем ПФТС залишається ринок держоблігацій, а інші сегменти на майданчику розвиваються слабо. "Основні обіги на ПФТС останнім часом проходять лише в ОВДП, де основними учасниками є банки. У листопаді інтерес до українського ринку акцій істотно зріс як з боку торговців, так і їх клієнтів, тому дуже логічно, що обсяги торгів збільшуються там, де є ліквідність", - пояснює керівник управління глобальними ринками інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. Директор департаменту місцевих торговельних операцій інвесткомпанії Dragon Capital Денис Мацуєв зазначає, що ПФТС втрачає свої позиції на ринку акцій навіть з приходом нового власника (російської ММВБ), і вважає, що їй потрібно шукати новий вид діяльності, аби залучити компанії і гравців. "Більшість трейдерів і приватних інвесторів віддають перевагу Українській біржі. Цим пояснюється зниження обсягів на ПФТС, і така тенденція посилюватиметься", - підтримує Григорій Пелех, генеральний директор Concorde Asset Management.
Правда, сама ПФТС доки не дуже стурбована підсумками листопада. Директор із розвитку біржі Ігор Селецький повідомив "i", що в листопаді обсяг торгів акціями на майданчику виріс на 18%. А причиною зниження частки ПФТС в загальному біржовому обігу стало закономірне зниження обсягів торгів ОВДП. "Міністерство фінансів знизило прибутковість останніх випусків, і учасникам зараз вигідно притримати в портфелі раніше куплені облігації з вищою прибутковістю", - пояснює пан Селецький. Він додає, що в листопаді різниця в обсягах між біржами була незначною, і за підсумками 11 місяців з великим відривом перше місце по об'ємах торгів все одно займає ПФТС.
Грудень, як прогнозують профучастники ринку, буде вельми активним торговельним місяцем. Цьому повинні сприяти інтерес зарубіжних інвесторів до ринків, що розвиваються, і традиційне передноворічне пожвавлення на фондових майданчиках. "У грудні ми чекаємо зростання об'єму торгів на всіх майданчиках, зважаючи на сезонне "передноворічне ралі", - говорить Станіслав Гаркавих, провідний аналітик інвестиційної групи "Сократ". Таким чином, в останньому місяці року в конкуруючих бірж будуть хороші шанси підтвердити або ж змінити тенденцію листопада, пов'язану з розподілом об'ємів торгів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас