"Нафтогаз" отримав від "Газпрому" 1,5 млрд дол. передоплати за транзит газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" отримав від "Газпрому" 1,5 млрд дол. передоплати за транзит газу

Енергетика
278
НАК "Нафтогаз України" отримала від ВАТ "Газпром" 1,5 млрд дол. передоплати за транзит газу. Про це повідомив міністр палива і енергетики України Юрій Бойко після наради на компресорній станції "Ромни", повідомляє РБК.
Він пояснив, що сторони два дні тому домовилися про щорічне транзит 112 млрд куб. м газу протягом п'яти років, тоді як в 2010 р. транзит складе 94 млрд куб. м. За його словами, "Газпром" оплатив транзит різниці в 18 млрд куб. м газу".
"Аванс, який нам дала російська сторона, ми будемо відпрацьовувати протягом п'яти років зі збільшеного обсягу транзиту. Ми сьогодні транспортуємо 94 млрд куб. м, зафіксовано 112 млрд куб. м, ось з цих додаткових 18 млрд куб. м ми їх (гроші ) будемо віддавати протягом п'яти років ", - сказав міністр.
За його словами, при зниженні загального транзиту газу терміни повернення авансу Україні шляхом надання транспортних послуг збільшаться.
Раніше Ю.Бойко повідомляв, що "Нафтогаз Україна" отримає 1,5 млрд дол. авансу за транзит, який буде повертати п'ять років. "Якщо обсяги транзиту будуть менше, то аванс 1,5 млрд дол. буде повертатися більший термін, ніж 5 років", - пояснював міністр.
Раніше повідомлялося, що за підсумками 2010 р. Україна планує одержати за послуги з транзиту російського газу близько 3 млрд дол., намічаючи транзит на рівні 105 млрд куб. м за пропускної спроможності української ГТС у розмірі 142 млрд куб. м на рік.
Нагадаємо, що десятирічні (до 2019 р.) контракти на постачання і транзит газу були підписані "Газпромом" і "Нафтогазом України" 19 січня 2009 р. Контракт на постачання газу на Україну передбачає щоквартальну формульну зміну ціни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас