Fitch присвоїло Донецькій області рейтинг "B" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch присвоїло Донецькій області рейтинг "B"

Казна та Політика
112
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло Донецькій області довгострокові рейтинги в іноземній і національній валютах "B" і короткостроковий рейтинг в іноземній валюті "B". Як сказано в повідомленні агентства, довгострокові рейтинги мають "стабільний" прогноз.
Крім того, агентство також визначило області рейтинг за національною шкалою "AA (ukr)".
Fitch відзначає, що рейтинги Донецької області відображають її сильну економіку, прийнятні бюджетні показники, відсутність прямого ризику і умовних зобов'язань, але також враховують сильну залежність регіонального бюджету від рішень центрального уряду і в цілому розвивається інституційне середовище в країні.
Підвищення суверенних рейтингів у поєднанні з підтриманням добрих бюджетних показників області було б позитивним моментом для її рейтингів. Негативний тиск на рейтинги можливий у разі погіршення бюджетних показників регіону, зумовленого нездатністю контролювати операційні витрати, вказує агентство.
Fitch звертає увагу на те, що Донецька область має сильну економіку: показник валового регіонального продукту ("ВРП") на душу населення перевищував середній показник по країні на 28% в 2008 році. Промисловий сектор є добре розвиненим, і в ньому домінує металургія, на яку припадає близько 40% від обсягів промислового виробництва. Однак це робить економіку регіону схильною коливань цін і попиту на сировинних ринках: промислове виробництво в регіоні в 2009 році знизилося на 22% у результаті економічного спаду.
За даними Fitch, адміністрація області прогнозує швидке відновлення економіки в 2010 році слідом за відновленням сировинних ринків при зростанні обсягів промислового виробництва на 10% в 2010 році і ще на 5% в 2011 році.
Fitch відзначає, що бюджетні показники залишалися прийнятними в 2009 році, незважаючи на несприятливу економічну ситуацію. Операційний баланс становив 11,5% від операційних доходів в 2009 році, що майже на рівні результатів за 2008 рік. Показники підтримувалися стабільними податковими надходженнями, оскільки податок на доходи фізичних осіб, який є основним регіональним податком, лише невеликою мірою схильний до дії економічних циклів. Зростаючі поточні трансферти від центрального уряду також підтримували збільшення операційних доходів. Fitch очікує, що операційна маржа буде залишатися на рівні в 10% -11% в 2010-2012 роках.
Відповідно до законодавства України, регіональним урядам не дозволено залучати запозичення або надавати гарантії, що обмежує можливості регіонів щодо залучення фінансування. Регіональні компанії держсектора можуть залучати запозичення. У той же час заборгованість компаній держсектора Донецької області була повністю погашена в 2009 році. В результаті регіон вільний від прямого ризику і умовних зобов'язань. Законодавчих змін щодо прав регіонів із залучення запозичень у середньостроковій перспективі не очікується.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас