У Киргизії розпалася коаліція більшості в парламенті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Киргизії розпалася коаліція більшості в парламенті

Казна та Політика
78
У Киргизії розпалася коаліція більшості в парламенті, створена Соціал-Демократичною партією Киргизії (СДПК). Про це повідомив тимчасово виконуючий обов'язки спікера Ташполот Балтабаєв, передає РБК.
Коаліція, до якої увійшли три фракції, - Соціал-Демократична партія Киргизії, "Республіка", "Ата-Мекен" ("Вітчизна"), була створена 30 листопада ц.р. Партіям необхідно було сформувати уряд країни, призначити прем'єр-міністра і спікера парламенту.
Проте напередодні депутати не змогли визначитися із спікером парламенту.
Парламентарії відхилили кандидатуру на посаду голови парламенту лідера партії "Ата-Мекен" ("Вітчизна") Омурбека Текебаєва, висунуту коаліцією більшості. При цьому кандидатура О.Текебаєва була єдиною кандидатурою, представленою на голосуванні.
Нагадаємо, що, згідно нової Конституції, прийнятої на референдумі, Киргизія тепер є державою з парламентською формою правління. Тобто саме парламент призначає спікера і склад кабінету міністрів республіки. Після виборів 10 жовтня до парламенту Киргизії пройшли п'ять партій, і жодна з них не володіла значною перевагою голосів. Тому президент Киргизії Роза Отунбаєва після офіційного оголошення підсумків парламентських виборів доручила лідерові СДПК Алмазбеку Атамбаєву сформувати коаліцію більшості в парламенті, яка повинна була складатися мінімум з трьох фракцій, до 3 грудня 2010 р.
Згідно законам республіки, тепер президент передоручить створення коаліції іншій партії, у якої на це теж буде 15 днів. Якщо і друга партія не справиться, то парламент сам формує коаліцію, без допомоги президента. У разі провалу третьої спроби створення коаліції більшості парламент має бути розпущений.
Нагадаємо, за наслідками виборів 10 жовтня ц.р. в головний законодавчий орган влади пройшли п'ять партій - "Ата-Журт" ("Батьківщина"), СДПК, "Ар-Наміс" ("Гідність"), "Республіка" і "Ата-Мекен". "Ата-Журт" ("Батьківщина"), набрала 8,7% голосів, Соціал-Демократична партія Киргизії - 7,8%, "Ар-Наміс" ("Гідність") - 7,57%, "Республіка" - 6,93% і "Ата-Мекен" - 5,49%. Таким чином, "Ата-Журт" отримала 28 депутатських мандатів, СДПК - 26, "Ар-Наміс" - 25, "Республіка" - 23 і "Ата-Мекен" - 18.
На 120 депутатських мандатів претендували 29 політичних партій і близько 3 тис. людей за партійними списками. Для проходження до парламенту партіям необхідно було подолати п'ятивідсотковий бар'єр від загальної кількості громадян з правом виборчого голосу і напіввідсотковий бар'єр по кожній з семи областей країни. Всі 120 мандатів були розділені між партіями, що подолали бар'єр, згідно кількості голосів, відданих за кожну з них.
Попередній склад законодавчого органу країни був розпущений декретом тимчасового уряду незабаром після усунення режиму тодішнього президента країни Курманбека Бакієва 7 квітня 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас