Експорт зерна з України, як і раніше, заблокований — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт зерна з України, як і раніше, заблокований

Аграрний ринок
608
Україна досі не відновила постачання зерна на зовнішні ринки, припинені через введення з 19 жовтня квотування експорту зернових, оскільки Мінекономіки не видає експортерам відповідні ліцензії, повідомив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.
"Експортери ліцензії ще не отримали", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.
Причин, за якими Мінекономіки не видає ліцензії на експорт зерна, Л.Козаченко не уточнив, зазначивши, що в українських портах в даний час знаходиться близько 183 тис. тонн зернових.
За його даними, заплановане на 2 грудня засідання спеціальної комісії з розподілу квот на експорт сільськогосподарської продукції, на якому вона повинна була дорозподілити квоти на експорт зерна, з невідомих причин було перенесено на 8 грудня.
Л.Козаченко відзначив, що Україна з початку поточного маркетингового року (МР, липень 2010 - червень 2011) експортувала близько 5 млн тонн зерна, тоді як за аналогічний період попереднього МР - 11,5 млн тонн. При цьому він вважає, що в поточному сезоні країна може безболісно поставити на зовнішні ринки 13-14 млн тонн.
"Якщо відпустять експорт, я сумніваюся, що ми зможемо експортувати до кінця маркетингового року решту 8 млн тонн", - сказав президент УАК.
За його словами, особливо гостро стоїть зараз питання експорту кукурудзи. Зокрема, він зазначив, що Україна зібрала цього року близько 12 млн тонн кукурудзи проти торішніх 10 млн тонн і експортувала з початку цього МР тільки 0640 тисяч тонн проти 2 млн тонн за аналогічний період 2009/2010 МР.
Л.Козаченко повідомив, що через перенасичення внутрішнього ринку кукурудзи ціни на неї значно впали і в березні можуть ще більше знизитися під впливом сезонних факторів. Він повідомив, що у зв'язку з даною ситуацією громадські організації АПК звернулися до президента України Віктора Януковича з проханням доручити уряду невідкладно скасувати квотування експорту кукурудзи.
За даними Л.Козаченка, міністр аграрної політики Микола Присяжнюк підтримує скасування квотування експорту кукурудзи.
Як повідомлялося, Україна з 19 жовтня по 31 грудня 2010 року ввела квоти на експорт 2,7 млн тонн зерна, в тому числі на пшеницю - 0,5 млн тонн, ячмінь - 0,2 млн тонн, кукурудзу - 2 млн тонн, жито і гречку - по 1 тис. тонн. Спеціально створена комісія 12 листопада розподілила 2182 тисячі тонн квоти між компаніями. Зокрема, ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "Нібулон", ТОВ "Кернел-Трейд" і підприємство з іноземними інвестиціями "Сарна" отримали 52,6% квоти на експорт зерна.
Мінекономіки пообіцяло видати ліцензії на експорт зерна в найближчі після розподілу квот дні. У свою чергу Українська зернова асоціація заявила, що зерноторгові компанії, що подали заявки, але не отримали квоти на експорт зерна, розглядають можливість оскарження в судах розподілу цих квот.
Мінекономіки оголосило про початок прийому з 16 по 30 листопада заявок на отримання ліцензії на експорт кукурудзи в рамках нерозподіленої експортної квоти, що становить 518 тис. тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас