"Ъ": Сальні подробиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Сальні подробиці

Аграрний ринок
854
Держкомітет ветмедицини невдоволений якістю тваринницької продукції, що постачається до України з Польщі, - в партіях польського сала періодично виявляються антибіотики і кишкова паличка. Проте заборонити його ввезення у відомстві швидше за все не зважаться, побоюючись різкого зростання цін, вважають експерти.
Після введення такої заборони у 2006 році ціни на м'ясо і ковбасну продукцію збільшились на 45%, нагадують вони.
У Держкомітету ветеринарної медицини є претензії до якості тваринницької продукції, що ввозиться із Польщі, заявив вчора глава відомства Іван Бісюк. За його словами, в партіях польського сала почастішали випадки виявлення залишків антибіотиків, мезофільних анаеробних мікроорганізмів і умовно-патогенних видів кишкової палички.
Антибіотики можуть потрапити у продукцію якщо підприємство порушує ветеринарне законодавство і забиває худобу, котра проходила лікування із використанням цих препаратів, раніше відведених термінів, пояснили у Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи. Вживання такого м'яса може викликати алергічну реакцію або знизити ефект від лікарських препаратів у людей, які проходять курс лікування антибіотиками.
За даними інституту, наявність мезофільних анаеробних мікроорганізмів свідчить про те, що продукція несвіжа, а частина видів умовно-патогенної кишкової палички викликає харчові отруєння. Зараз комітет працює з імпортерами, але, якщо неякісна продукція продовжить надходити до України, будуть прийняті серйозні заходи, повідомив Бісюк. Зокрема, за його словами, комітет може ініціювати повторний аудит ветеринарної служби Польщі і заборонити ввезення продукції окремим підприємствам. Попередній аудит проводився після того, як в 2006 році комітет під керівництвом Бісюка ввів повну заборону на імпорт тваринницької продукції з цієї країни. Відтоді дозвіл на ввезення отримали 80 польських підприємств.
Польща є основним постачальником сала, жиру і м'ясних субпродуктів до України - за даними Держмитниці, на її частку припадає 55% в загальному обсязі імпорту. Всього за 9 місяців цього року до країни було ввезено 57,5 тис. т цієї продукції на $49,3 млн. Імпортне сало в основному використовується в ковбасній промисловості. До рецептури близько 70% ковбас, що виготовляються в Україні, входить сало, говорить директор компанії "Торг-маркету" Наталя Дремблюга. У їх собівартості цей продукт займає в середньому 15%.
Замінити імпортне сало вітчизняним буде непросто, відзначають учасники ринку. На українських бійнях відсутня технологія розділення сала на тугоплавке хребтовое і легкоплавке бічне, розповіли на великому м'ясокомбінаті. Для виготовлення сирокопчених і напівкопчених ковбас підходить лише хребтовое сало. Крім того, на українських бійнях сало не відділяється від шкури і поступає на підприємства в брикетах завтовшки до 2 см, тоді як спеціальні машини (шпикорізки) розраховані на брикети завтовшки не більше 0,8 см, чому відповідає лише імпортна продукція. Відходи при обробці вітчизняного сала складають до 40%, що робить процес виготовлення ковбас значно дорожчим, ніж при використанні імпортної продукції.
Повна заборона на ввезення польського сала призведе до його дефіциту на українських м'ясопереробних підприємствах, зазначає Дремблюга. А це спричинить зростання цін на ковбасні вироби, упевнений директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. За його словами, введення заборони в 2006 році привело до зростання цін на м'ясопродукцію в Україні в середньому на 45%. У нинішньому році ціна імпортного сала була в середньому в 5,2 рази нижчою українського, повідомили в Держмитниці. Тому держкомітет навряд чи зважиться на введення повної заборони і обмежиться санкціями для декількох польських підприємств, вважає Наливка.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас