У Нацбанку закінчилась криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку закінчилась криза

Кредит&Депозит
2549
Постанова НБУ №513 від 26 листопада відміняє дію цілої низки антикризових указів Нацбанку: №650, №180, №49, №328, №113 і №115. В той же час, "для стимулювання кредитування", НБУ прийняв постанову №514.
Фактично постанова №514 замінює документ №650 від 3 листопада 2009 р. під назвою "Про стимулювання кредитування економіки України". У документі №514 йде мова про те, що банки можуть приймати в додаткове забезпечення із кредитів, виданих товаровиробникам, нерухомість із коефіцієнтом 80% її вартості (стандартна заборгованість), 70% (під контролем), 60% (субстандартна). Схожі нормативи (тільки з іншими коефіцієнтами) можливо застосовувати до кредитного забезпечення у вигляді сільгосппродукції майбутніх періодів, що, на думку НБУ, повинно сприяти зростанню банківського кредитування агросектора.
Правда, постанова №514 відміняє інші важливі норми. Наприклад, банкам більше не дозволено "враховувати при розрахунку резервів 100% вартості забезпечення у вигляді безумовних гарантій банків з рейтингом не нижче "інвестиційного" (тобто у тому числі крупних іноземних "мам" українських банків). Раніше такі гарантії могли видаватися із кредитних операцій, класифікованих як сумнівні і безнадійні.
Втім, банкіри запевняють, що відміна перерахованих документів істотно не вплине на діяльність банківського сектора. "Банківська система подолала кризу, навряд чи відміна цих постанов серйозно вплине на фінустанови", - вважає голова правління одного із великих банків. Хоча і постанова про стимулювання кредитування серйозно на кредитній діяльності банків не позначиться.
Норма про врахування субборгу в регулятивному капіталі і без того діяла до 1 січня 2011 р. - так що, відмінивши дію постанови, НБУ не підніс банкам жодного сюрпризу. Та і найбільші субкредити залучали в основному досить капіталізовані банки. За станом на 1 жовтня, найкрупніші суми субборгу доводилися на Укрсиббанк (3 млрд. грн.), Укрексімбанк (2,99 млрд. грн.), Промінвестбанк (2,388 млрд. грн.).
Заборона при розрахунку резервів на облік гарантій, виданих банками з високим рівнем міжнародного рейтингу, також мало вплине на ринок. "Швидше за все, ніхто з українських банків так і не скористався цим механізмом, і постанова НБУ виявилася недієвою. Європейські власники українських банків навряд чи погодилися б видати такі гарантії, оскільки в окремих випадках для них це означало б прямі втрати", - пояснює аналітик ДІК "БГ Капітал" Віталій Ваврищук.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас