Лідер молдавських комуністів заявляє про фальсифікації на виборах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідер молдавських комуністів заявляє про фальсифікації на виборах

Казна та Політика
173
Лідер Партії комуністів Республіки Молдова (ПКРМ) Володимир Воронін заявляє про масові фальсифікації і порушення на виборах до парламенту 28 листопада 2010 року, які можуть вплинути на результати виборів.
Про це йдеться у заяві Вороніна, переданій УНІАН.
Комуністи вважають, що влада використовували різні методи для підтасовування результатів голосування, які були об'єднані в єдину систему масової фальсифікації виборів.
Він вказав, що основні порушення законодавства про вибори стосуються кількох аспектів.
За даними ПКРМ, на виборах використовувалось навмисне і серйозне збільшення кількості виборців, включених у додаткові списки. "В більшості випадків, внесення до цих списків було незаконним. Наприклад, голосування без сертифікату на право голосувати, без пред'явлення студентського квитка, без доказу про місце проживання, і так далі. Лише у Кишиневі число виборців, що проголосували по додаткових списках, перевищило 50 000. По республіці ця цифра перевищує 100 тисяч виборців (що дорівнює двом великим районам країни)", - стверджує Воронін.
Він також заявив про навмисне збільшення кількості бюлетенів, визнаних недійсними за рахунок ПКРМ.
Крім того, стверджує лідер молдавських комуністів, на парламентських виборах в країні мало місце навмисне підтасовування при підрахунку голосів. "Є випадки, коли голоси, віддані за ПКРМ, були знайдені серед бюлетенів, порахованих на користь ЛДПМ (Ліберально-демократична партія Молдови). Випадок зафіксований в селі Оксентя (Дубесарь), де після перерахунку голосів 31 голос, відданий за ПКРМ, було знайдено в бюлетенях за ЛДПМ. Є інформація про масовий характер такого порушення", - заявив Воронін.
Він додав, що за даними паралельного підрахунку голосів, виявилось, що переважну більшість протоколів було складено із серйозними помилками, допущеними при підрахунку і табулюванні голосів, з невідповідностями в цифрах, з недотриманням формули для підрахунку голосів і так далі, також були зафіксовані випадки кількаразового голосування, зокрема студентів.
Крімтого, ПКРМ зафіксовані сотні випадків, коли голови виборчих бюро відмовлялися задовольняти вимоги відносно голосування вдома, мотивуючи свою відмову відсутністю часу або поганими дорогами. Таким чином, тисячі виборців були позбавлені права голосу, підкреслив Воронін.
Він заявляє, що зафіксовані випадки винесення бюлетенів для голосування за межі виборчої ділянки, числьнні випадки підкупу виборців, голосування за невідповідними документами, що засвідчують особу (закордонний паспорт або навіть румунський паспорт).
На думку Вороніна, всі ці випадки фальсифікації стали можливими через відсутність ефективного контролю, у тому числі і в підведенні підсумків голосування. "ЦВК вперше заблокувала можливість перегляду результатів голосування по кожній виборчий ділянці і району, як це було 5 квітня 2009 року", - додав він.
Лідер молдавських комуністів заявив, що все це є єдиною системою фальсифікації з використанням адміністративного ресурсу для приховування масових порушень.
За його словами, ПКРМ вже звернулась і звертатиметься зі скаргами у виборчі органи для того аби провести перевірку і прийняти необхідні заходи.
"Ми будемо вимагати у Центральної виборчої комісії надати доступ до копій всіх списків виборців, і особливо до додаткових списків, для виявлення і підтвердження багаторазового голосування і вимагатимемо порушення кримінальних справ із цих випадків", - підкреслив Воронін.
Він переконаний, що ці вибори повністю дискредитували весь виборчий процес і проігнорували волю народу.
ПКРМ інформуватиме громадськість про всі нові випадки виявлених порушень.
За словами Вороніна, буде відкрита "гаряча телефонна лінія", за допомогою якої виборці зможуть заявити про всі виявлені порушення.
28 листопада 2010 року відбулися вибори до Парламенту Республіки Молдова, в яких взяли участь 39 конкурентів: 20 політичних партій і 19 незалежних кандидатів. Для того, щоб пройти до парламенту, політичним партіям необхідно здолати поріг у 4%, а незалежним кандидатам - в 2%.
За інформацією ЦВК, вибори визнані такими, що відбулися, явка виборців, за попередніми даними, склала 59,10%.
За попередніми результатами виборів, до парламенту потрапляють 4 партії: Демократична партія Молдови набрала 12,72% (15 мандатів), Ліберальна партія - 9,96% (12 мандатів), Партія комуністів Республіки Молдови - 39.29% (42 мандати), Демократична ліберальна партія Молдови - 29,38% (32 мандати).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас