Азаров: Зміни до Податкового кодексу необхідно внести у найкоротші строки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Зміни до Податкового кодексу необхідно внести у найкоротші строки

Казна та Політика
3738
Зміни до Податкового кодексу необхідно внести у найкоротші терміни. Про це, відкриваючи засідання уряду, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
"Необхідно зміни до Податкового кодексу внести у найкоротші строки, в цих змінах ми повинні максимально врахувати зауваження людей, що працюють на спрощеній системі оподаткування... У перехідний період, який займе приблизно рік, ми повинні відмовитися від штрафів, стягнень і зосередитись переважно на роз'яснювальній роботі", - заявив Азаров.
За його словами, уряд погоджується із рішенням Президента України ветувати Податковий кодекс. "Чи означає це, що величезний обсяг правок свідчить про недостатню підготовку? І так, і ні... З одного боку масштабність документа породжує масштабність проблем, з іншого - це означає, що в обмежений час врахувати абсолютно все практично неможливо, тому певні недоліки могли бути і їх треба виправляти, виявлені недоліки усунути", - додав прем'єр.
Зазначимо, Президент України Віктор Янукович в Астані під час зустрічі із президентом ЄБРР Томасом Мировим висловив сподівання, що Податковий кодекс (ПК) буде закладений в основу прийняття нового бюджету на 2011 р. Президент зазначив, що зараз на розгляді у Верховній Раді України знаходиться Податковий кодекс. "Але, сподіваюся, він буде закладений в основу прийняття нового бюджету на 2011 рік", - зазначив Янукович.
Президент пояснив - йдеться про те, аби держбюджет на 2011 р. був сформований вже на нових законодавчих основах і працював на забезпечення реалізації реформ в бюджетній сфері.
Нагадаємо, 30 листопада ц.р. Янукович заявив, що ветував Податковий кодекс. "Ми домовились, що робоча група, яка сьогодні створена урядом за участю представників Президента, за участю представників малого і середнього бізнесу сьогодні-завтра розробить зміни до Податкового кодексу, які я розгляну в четвер (2 грудня). І в разі, якщо вони відповідатимуть тим вимогам, які стоять перед цим кодексом, я їх підпишу і подам до парламенту", - сказав Президент України.
Також Янукович заявив, що вимагає від уряду провести реформу податкової служби, з метою забезпечення прозорої роботи, недопущення адміністративного свавілля і зловживань.
За словами Януковича, у ПК істотно обмежені права підприємців і непомірно посилена роль податкової адміністрації. За словами Президента, "чітко прописані правила сплати податків є також ефективним запобіжником корупції".
В той же час глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що Янукович наклав часткове вето на ПК і вже в четвер, 2 грудня, у Верховній Раді України (ВР) будуть розглянуті його поправки.
Глава фракції ПР прогнозує, що, якщо Президент підпише ПК, після цього буде відкрита дорога бюджетному процесу. За його словами, наступного тижня протягом двох днів, якщо відбудуться позачергові засідання, можливе представлення проекту бюджету на 2011 р.
Також, за словами О.Єфремова, основні зауваження Януковича до ПК стосуються 11 напрямів, які суперечать Конституції або законодавчим актам: "Зокрема, зауваження Президента стосуються порушення прав презумпції невинності, коли ті, хто платять податки, повинні спочатку доводити свою невинність перед податковими службами, що є порушенням статті і 62 Конституції України".
Зазначимо, спікер парламенту Володимир Литвин ініціює позачергове засідання ВР 8 грудня для розгляду проекту бюджету на 2011 р.
У свою чергу, перший заступник голови фракції БЮТ-Батьківщина (БЮТБ) Андрій Кожем'якін заявив, що фракцію БЮТ не влаштує ветування окремих розділів НК.
Він зазначив, що фракція наполягатиме на вето ПК в цілому. При цьому він розповів, що разом з поправками Президента до ПК фракція БЮТ у четвер наполягатиме на розгляді законопроекту про уникнення подвійного оподаткування у фінансовій діяльності з офшорною зоною Кіпр, а також на проекті закону про податок на багатство. Крім того, він зазначив, що вето Президента на ПК - це "перемога підприємців".
Зазначимо, 28 листопада ц.р. представники підприємців підписали протокол з урядом відносно вето Податкового кодексу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас