Нацбанк закриває двері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк закриває двері

Казна та Політика
1013
Підготовлений Національним банком проект змін до "Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень" уточнює можливі причини для відмови регулятора в реєстрації нових банків.
Наприклад, документ дає чіткіші характеристики незадовільного фінансового стану потенційних засновників, що може стати підставою для такої відмови. Незадовільним, згідно із документом, вважається такий фінансовий стан, при якому сума зобов'язань засновника більше його активів за вирахуванням коштів, вкладених у статутні капітали інших юрособ (у тому числі коштів, що вкладаються у капітал створюваного банку). Серед причин відмови НБУ може бути також збиткова діяльність одного із засновників за останній рік або ж наявність у них прострочених зобов'язань перед іншими банками.
Банкіри зазначають, що більшість положень проекту в частині реєстрації банків, в принципі, і так застосовувалися на практиці. Проте документ містить і новини. Як відзначає директор юридичного департаменту VAB Банку Андрій Ковалевський, в даному проекті Нацбанку значно розширює трактування поняття незадовільного фінансового стану засновника, а також посилює вимоги із розрахунку власного капіталу юридичних осіб - учасників банку, необхідного для формування статутного капіталу банку. "Вважаємо, що запропоновані зміни можуть послужити реальним обмеженням для реєстрації нових банків", - говорить експерт.
Асоціація "Український кредитно-банківський союз" зазначає, що запропоновані НБУ зміни конкретизують існуючі норми закону "Про банки і банківську діяльність", а це, безумовно, позитивно. Проте кілька положень не обґрунтовані, і тому проект потребує доопрацювання. "У нинішніх умовах недоцільно вводити правило, при якому підприємство, що має збитки за останній рік, не може бути засновником банку", - говорить генеральний директор УКБС Галина Оліфер. На її думку, необхідно оцінювати загальний фінансовий результат діяльності компанії, а не лише показники, які можуть бути викликані тимчасовими чинниками.
Певну плутанину своїм проектом НБУ вносить до розмежування понять "філії" і "відділення". Як уточнює директор департаменту правового забезпечення "Ерсте Банку" Олександр Ярецький, документ стирає відмінності між філією і відділенням, не уточнюючи при цьому принципову відмінність між ними. Такий підхід призведе до необхідності внесення інформації про всі відділення банку до Єдиного Державного реєстру юридичних і фізичних осіб - підприємців.
В цілому даний проект НБУ лише підтверджує тенденцію до посилення умов входження на банківський ринок. Нагадаємо, що влітку цього року Нацбанк зобов'язав банки збільшити регулятивний капітал з 75 до 120 млн. грн. А зареєстрований зараз в Раді законопроект №0884 не лише передбачає збільшення мінімального розміру статутного капіталу при реєстрації банку з 75 до 500 млн. грн., але і істотно розширює повноваження НБУ при реєстрації нових фінструктур. "Регулятор дійсно зацікавлений у "стискуванні" ринку - про це свідчать його останні рішення і заяви. НБУ вважає, що 180 банків - це надто багато і розбалансує ринок", - говорить представник банку з іноземним капіталом. За підрахунками УКБС, унаслідок такої політики НБУ, з існуючих 176 банків 136 будуть вимушені піти з ринку. "Це може негативно позначитися як на конкуренції в цій сфері, так і на вартості банківських послуг - як для підприємств, так і для населення", - вважає генеральний директор УКБС Галина Оліфер.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас