"Ъ": Україна напросилась на висновки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна напросилась на висновки

Казна та Політика
1323
Візит до України делегації Венеціанської комісії на чолі з її секретарем Томасом Маркертом почався 29 листопада. Представники ВК провели у Києві два дні, зустрічаючись з чиновниками і політиками в рамках підготовки звіту комісії з приводу рішення Конституційного суду (КС) про відміну конституційної реформи 2004 роки. Вивченням цього питання комісія зайнялася на прохання Парламентської асамблеї Ради Європи.
З Віктором Януковичем представники ВК не зустрічалися. Замість президента вони поговорили з народним депутатом Сергієм Головатим (Партія регіонів), що очолює комісію із зміцнення демократії і затвердження верховенства права при президентові. Головатий вчора неохоче коментував роботу ВК: "Поки немає висновку, говорити немає про що. Практика попередніх рішень Венеціанської комісії свідчить, що вона не оцінює рішення національних судів".
З тим, що рішення комісії виявиться досить нейтральним і не міститиме критики української влади, змирилися і в опозиції. "Я думаю, що Венеціанська комісія повинна висловити своє відношення до того, що сталося в Україні з Конституцією. Наприклад, заявити, що зміна основного закону рішенням КС не відповідає традиціям конституційного процесу. Але твердження, що це рішення було незаконним, ми не почуємо", - заявив народний депутат Віктор Швець (БЮТ).
"Враховуючи, що КС прийняв унікальне рішення, Венеціанська комісія може оцінити стан конституціоналізму в країні, - зазначила член комісії від України Марина Ставнійчук.- Але головне її завдання полягає в тому, аби напрацювати певні рекомендації Україні, куди їй рухатися далі в ситуації, що склалася після повернення до Конституції 1996 року".
На вчорашньої прес-конференції Томас Маркерт заявив, що висновки своїх експертів ВК об'єднає в єдиний документ, який буде розглянутий на сесії комісії 17-18 грудня. "Одна з головних рекомендацій Україні в нашій експертній думці буде - не зупинятися і продовжувати демократичні конституційні реформи", - сказав він.
Міністр юстиції Олександр Лавринович, з яким також зустрілися представники ВК, виклав їм думку офіційного Києва з приводу дати майбутніх парламентських виборів. Раніше пан Лавринович неодноразово заявляв, що вибори повинні відбутися в 2012 році, а вимоги опозиції про їх проведення в березні 2011 року немотивовані. А у розмові із європейськими експертами міністр визнав наявність правової колізії.
"Існуюча ситуація не дозволяє зістикувати конституційні норми (стару і нову Конституції)",- процитувала його слова прес-служба Мін'юсту. Втім, Лавринович не сумнівається у швидкому вирішенні конфлікту. Він запевнив делегацію ВК, що в лютому 2011 року, в перший день наступної сесії Верховної ради, парламент завершить процес внесення змін до Конституції і перенесе дату виборів на жовтень 2012 року.
Представників комісії його пояснення, схоже, не задовольнили. Пан Маркерт зазначив, що у нього, як і раніше, зберігаються сумніву з приводу повноважень парламенту і терміну, коли його повинні переобрати. Секретар ВК вважає, що кращим рішенням повинне стати виведення Конституційного суду: "Це питання (про дату виборів) викликає невизначеність, і Центрвиборчком звернувся до КС з проханням роз'яснити його. Роз'яснення КС має надійти досить швидко". Нагадаємо, напередодні глава ЦВК Володимир Шаповал висловив обурення у зв'язку з тим, що КС затягує розгляд відповідного конституційного представлення комісії .
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас