Експерт: Система зарплати "на ставку" застаріла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Система зарплати "на ставку" застаріла

Казна та Політика
985
Головна причина низької активності та продуктивності персоналу компаній - відсутність зацікавленості більшості співробітників у розширенні та збільшенні прибутковості підприємства, показують результати дослідження експертів консалтингової компанії H-art.
За словами Марії Локтіонової, виконавчого директора компанії - справа в неоптимальній системі оплати праці та неефективній мотивації працівників.
"Система нарахування зарплати за кількість проведеного часу в цілому не сприяє збільшенню активності співробітників. Ми на практиці переконалися, що компанії, які працюють за такою схемою дістають прибуток тільки за рахунок невеликого фонду заробітної плати, малих витрат або значних зусиль топ-менеджменту", - говорить вона.
За словами експерта, зацікавити персонал в отриманні компанією прибутку можна простим способом - почати ділитися нею зі співробітниками.
"Ця система оплати праці заснована на принципі "чесного обміну", коли прибуток співробітника співвідноситься із прибутком або валовим прибутком компанії. Перше неможливо без другого, також як і друге - без першого", - говорить директор компанії H-art.
За словами Марії Локтіонової, варто визначити, для яких категорій необхідний індивідуальний підхід при оцінці рівня оплати праці, а які посади є типовими і не вимагають індивідуального підходу. Далі необхідно провести аналіз місця компанії з оплати праці на ринку та стосовно конкурентів, зрівняти розмір прибутку, соціальні програми тощо.
Наступний етап - за даними бізнесу-консультанта - оцінка внутрішнього середовища: визначення частки фонду оплати праці і супутніх податків у прибутку та оберті (доході) компанії; аналіз рівня плинності персоналу на різних категоріях посад; ступінь задоволеності топ-менеджерів рівнем кваліфікації працівників компанії; з'ясування їх очікувань і потреб.
"Визначивши прибуток співробітника на тій або іншій посаді, ми приступаємо до моделювання системи оплати праці. Основою такої моделі є розрахунок оптимального фонду заробітної плати, рентабельного для компанії", - говорить Локтіонова.
Таким чином, за словами бізнесу-консультанта, у підсумку заробітна плата кожного співробітника прив'язана до показників його праці (кінцевого результату), вираженого кількісними і якісними коефіцієнтами.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас