Секрети загального користування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секрети загального користування

1399
Листування посольства США в Україні на сайті Wikileaks поки немає, проте очікується, що там з'являться більше тисячі звітів, відправлених до Вашингтона із Києва. Поки України згадується в кореспонденції американських дипломатів у РФ.
Всі опубліковані на сайті WikiLeaks документи носять гриф "для службового користування" або "таємно". На деяких з них є позначка про те, що вони не повинні потрапити до рук іноземців. Як стверджують засновники сайту, протягом декількох місяців ними будуть оприлюднені листи, телеграми і звіти співробітників американських диппредставництв більш ніж за 40 років: з 1966-го по лютий 2010 року. На даний момент оприлюднена лише мала частина листів: близько 250 з більш ніж 250 тисяч, пише Комерсант-Україна.
Окремого розділу для документів, пов'язаних із листуванням держдепартаменту США із американським посольством в Україні, на сайті поки немає. Разом із тим в Інтернеті вже можна знайти перелік усіх повідомлень посольства США в Україні, які будуть опубліковані на WikiLeaks - кількість документів у ньому досягає 1139.
Поки Україна найчастіше згадується в документах, направлених до держдепартаменту посольством США до Росії. Так, у звіті про візит помічника міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Олександра Вершбоу до Москви (до цього він відвідав Київ), що відбувся 30 вересня 2009 року, про Україну йдеться як про одну зі "сфер особливих інтересів" Росії.
"Відразу після прильоту (до Москви) Вершбоу почав розповідати про свій візит в Україну і передав побоювання української сторони щодо поваги Росією її суверенітету і кордонів", - говориться у документі з грифом "для службового користування", відправленому із посольства до Вашингтона 6 жовтня 2009.
У ньому також наводиться оцінка Вершбоу листа, який незадовго до цього президент Росії Дмитро Медведєв відправив на ім'я голови Україні Віктора Ющенка. У ньому, як відомо, Медведєв звинуватив Ющенка в тому, що той проводить недружню політику щодо Росії. Цей лист Олександр Вершбоу назвав "контрпродуктивним". У документі також наводяться слова заступника міністра закордонних справ РФ Григорія Карасіна, який пояснив представникам США причини погіршення українсько-російських відносин. "Росія не намагається впливати на Україну, а хоче бачити її стабільним і безпечним сусідом. Він (заступник міністра) сказав, що Росія не може ігнорувати спроби представити її як головну загрозу для України", - йдеться у звіті посольства.
Згадка про Україну міститься і в документі, присвяченому візиту міністра закордонних справ Ізраїлю Авігдора Лібермана до Москви і його переговорів з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим 2-3 червня 2009 року. "Лавров порушив тему перегляду історії, зокрема, радянської епохи та періоду Другої світової війни, що, підкреслив він, є особливо гострим питанням для Східної Європи, а також актуально для Ізраїлю. Він згадав про офіційне визнання Голодомору в Україні. Ліберман пояснив, що , визнавши трагедію, Ізраїль не звинуватив у ній Росію, як не визнав її актом геноциду ", - говориться у звіті.
Як повідомлялося раніше, в публікаціях Wikileaks, серед інших, йдеться про те, що екс-глава МВС Юрій Луценко отримав наказ заарештувати соратників Юлії Тимошенко Олександра Турчинова та Андрія Кожем'якіна за те, що вони намагалися приховати зв'язку лідера БЮТ із кримінальним бізнесменом Семеном Могилевичем. Про це колишній міністр розповів послу США в Україні.
Нагадаємо, в неділю, 28 листопада, сайт Wikileaks оприлюднив секретні документи уряду США, що розповідають про повідомлення, які американські посольства по всьому світу відправляли до Вашингтона.
Wikileaks відкинув прохання американського уряду не поширювати документи. У неділю сайт протягом деякого часу був недоступний. Як повідомили представники ресурсу, проблеми з доступом були викликані DDoS-атакою.
Wikileaks (від англ. wiki і leak - витік) - міжнародний соціальний мережевий проект. Був відкритий 29 листопада 2006 групою ентузіастів. Головним представником організації є Джуліан Ассанж, який, за деякими даними, у молодості був хакером і зламував комп'ютери фірм і організацій. Особливо його цікавив Пентагон.
Інтернет-ресурс призначений для публікації різних секретних чи закритих для загального доступу відомостей, що викривають корупцію і зловживання в державних організаціях. Як стверджують засновники сайту, він фінансується за рахунок приватних пожертвувань.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас