Меморіалу пам'яті жертв Голодомору бракує грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меморіалу пам'яті жертв Голодомору бракує грошей

Казна та Політика
178
Директор Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" Віктор Діденко повідомив виданню "Комерсант-Україна", що через недостатнє фінансування існування музею перебуває під загрозою.
За його словами, держава не фінансує науково-дослідну діяльність, закупівлю техніки і обладнання, а також утримання будівлі. З держбюджету забезпечується тільки виплата зарплати працівникам і оплата комунальних послуг. "Через брак коштів ми не можемо проводити науково-дослідну роботу. Спонсорів і меценатів у нас також поки немає", - зазначив Діденко.
На його думку, недостатнє фінансування музею може завдати шкоди міжнародному іміджу України, оскільки меморіал включено до переліку місць, які повинні відвідувати глави держав, які прибувають в Україну з офіційним візитом. "Іноземні гості звертають увагу на те, як прибрана територія біля меморіалу, чи підстрижена трава. У нас все має бути на вищому рівні!" - заявив Віктор Діденко, зазначивши, що гроші на підтримку території в належному стані також не виділяються.
Головним розпорядником коштів для музею є Український інститут національної пам'яті (УІНП). "Коли складалося фінансування на 2010 рік, я подав до УІНП свої пропозиції, вказавши необхідну суму - 6 мільйонів 300 тисяч гривень. Але виділили лише 2 мільйони 300 тисяч", - пояснив директор комплексу.
За його словами, в 2010 році УІНП не перевів кошти на проведення Дня пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років, хоча минулого року на ці цілі було спрямовано 170 тисяч гривень.
У свою чергу, директор УІНП Валерій Солдатенко заявив "Комерсанту", що забезпечення музею перебуває поза компетенцією інституту. "Ми тільки приймаємо рекомендації керівництва музею, передаємо їх до Міністерства фінансів і перераховуємо назад затверджені кошти", - пояснив він.
За словами Солдатенка, керівництво музею жодного разу не зверталося до УІНП з проханням допомогти у збільшенні фінансування капітальних витрат - закупівель техніки і устаткування. Директор УІНП також повідомив виданню, що звернувся до Міністерства фінансів з проханням збільшити в наступному році фінансування музею на 1 мільйон гривень. "Вважаю, що керівництво музею згущує фарби. Тільки на проведення Дня пам'яті в 2010 році було виділено понад 108 тисяч гривень", - додав перший заступник директора УІНП Володимир Кривошея.
На думку історика, колишнього керівника департаменту архівного забезпечення СБУ Володимира В'ятровича, який займався розсекреченням документів про Голодомор, чинне керівництво УІНП (Валерій Солдатенко є членом Компартії) не зацікавлене в роботі музею.
Урочисте відкриття Меморіалу пам'яті жертв голодоморів в Україні, що отримав назву "Свічка пам'яті", відбулося 22 листопада 2008 року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас