Не у брову, а в око — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не у брову, а в око

Енергетика
1478
Вчора ввечері в НАК "Нафтогаз України" заявили про підписання пакету угод в газовій сфері із ВАТ "Газпром" та RosUkrEnergo. Згідно із документами, "Нафтогаз" поверне 12,1 млрд кубометрів природного газу RUE. Та, у свою чергу, виплатить заборгованість перед НАК на суму $1,7 млрд і перед "Газпромом" - $810 млн.
"Досягнуті домовленості дозволять зберегти газовий баланс України і забезпечити проходження опалювального сезону в 2010-2011 роках без залучення 'Нафтогазом' додаткових кредитних ресурсів", - говориться у повідомленні. Від подальших коментарів у "Нафтогазі", "Газпромі" і Group DF Дмитра Фірташа відмовились.
На початку 2009 року "Нафтогаз" за розпорядженням колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко вилучив із підземних сховищ країни 11 млрд кубометрів газу, що належали RUE,\. Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу у розмірі $1,7 млрд, які "Нафтогазу" переуступив "Газпром". Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між "Нафтогазом" і RUE.
Одночасно "Газпром" припинив продаж палива трейдеру, що зробило неможливою реалізацію контрактів в Європі. Проте до російської монополії RUE претензій не пред'являла, зате звернулась до Стокгольмського арбітражу з вимогою стягнути 11 млрд кубометрів і 1,1 млрд кубометрів пені з НАК. У червні суд підтримав трейдера, а минулого тижня Верховний суд України підтвердив це рішення.
Сторони розглядали дві схеми погашення боргу. На переговорах з главою "Газпрому" Олексієм Міллером глава українського Мінпаленерго Юрій Бойко, за інформацією Комерсант-Україна, запропонував, аби "Нафтогаз" повернув RUE не 11 млрд кубометрів, а лише половину. При цьому об'єм, що залишився, був зарахований на рахунок погашення заборгованості RUE перед монополією у розмірі $1,7 млрд. Запропонована схема така: "Нафтогаз" віддає трейдеру весь обсяг, проте той повертає 5-6 млрд кубометрів за низькою ціною 2008 років ($150-180 за тисячу кубометрів) як залік із боргів. На схемі повернення, про яку було оголошено вчора, наполягав "Газпром". Угоди були підписані за підсумками візиту до Москви Юрія Бойка, уточнило джерело в Мінпаленерго.
Зараз сторони домовляються про те, де RUE зможе продати цей газ, стверджує джерело в Мінпаленерго. "Якщо даний об'єм експортуватиметься, це створить серйозний пролом в газовому балансі України. В результаті в України просто не вистачить природного газу, аби нормально пройти осінньо-зимовий період", - говорить співрозмовник у міністерстві. За станом на 17 листопада в ПСГ України накопичено 24,4 млрд кубометрів газу.
Але навіть якщо газ буде реалізований на внутрішньому ринку, це призведе до прямих втрат "Нафтогазу", які при нинішній ціні газу оцінюються в $2,8 млрд (із врахуванням повернення компанії $1,7 млрд), зазначає провідний експерт енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко. "Від домовленостей між 'Нафтогазом', RUE і 'Газпромом' постраждає також бюджет України, який через позики держбанків вже прокредитовав українську монополію на значну суму, аби необхідні обсяги газу в ПХГ були куплені", - говорить Омельченко.
"Сьогодні з упевненістю можна сказати, що українська влада підіграла RUE і 'Газпрому' і не зробила всього необхідного, аби захистити свої інтереси", - вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима (БЮТ). "Тим більше, що рішення про повернення 12,1 млрд кубометрів газу прямо загрожує енергетичній безпеці країни, а значить, відповідно до чинного законодавства, могло просто не виконуватися", - вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас