Рубіні: Наступна у черзі за допомогою ЄС - Португалія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: Наступна у черзі за допомогою ЄС - Португалія

537
Наступною за Ірландією за фінансовою допомогою від Євросоюзу звернеться Португалія. Такий прогноз озвучив американський економіст Нуріель Рубіні, передає Reuters із посиланням на португальські ЗМІ.
"Вірогідність того, що Португалії знадобиться фінансова допомогу все збільшується. Проблеми республіки вже наблизилися до критичної фази. Видно, краще всього завчасно звернутися за допомогою", - вважає Рубіні, який передбачив раніше глобальну фінансову кризу.
Економіст зазначає, що у Євросоюзу не вистачить коштів для надання допомоги Іспанії, оскільки економіка королівства дуже велика. Таким чином, офіційному Мадриду доведеться запобігти кризі власними силами.
"іспанія дуже велика, аби збанкрутіти, і в той же час дуже велика, аби її рятувати", - констатував економіст.
На минулому тижні у кількох ЗМІ з'явилися повідомлення, що представники ЄС та ЄЦБ вмовляють уряд Португалії звернутися за грошовою підтримкою, аби не зіткнутися з аналогічним проханням від більшої економіки. Допомога Португалії, на думку фінансистів, могла би позитивно позначитися не лише на економіці республіки, але і на ситуації в сусідній Португалії.
Між тим, також минулого тижня віце-прем'єр і міністр економіки і фінансів Іспанії Елена Сальгадо відкинула чутки про те, що Мадриду необхідна фінансова допомога, заявивши в інтерв'ю радіостанції Punto Radio про те, що партнери Іспанії можуть їй довіряти.
На минулих вихідних представники Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду схвалили кредитну лінію Ірландії у розмірі 85 млрд. євро під відсоткову ставку близько 5,8% річних. Очікується, що програма допомоги буде розрахована на три роки. Кошти будуть виділені з європейського стабілізаційного фонду (European Financial Stability Facility, EFSF). Крім того, Ірландія продовжить завершення підготовки плану скорочення бюджетних витрат на 15 млрд. євро ($20,5 млрд.). Раніше Дублін озвучив плани зі створення резервного фонду для підтримки банків країни.
Навесні поточного року по допомогу до ЄС і МВФ звернулось керівництво Греції, попросивши кредит щоб уникнути бюджетно-боргової кризи у розмірі 110 млрд євро.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас