Китай ризикує загостренням відносин з торговими партнерами через КНДР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай ризикує загостренням відносин з торговими партнерами через КНДР

Казна та Політика
405
Небажання Китаю дати негативні відгуки про дії КНДР, яка є союзником КНР вже 60 років, може призвести до загострення напруженості у відносинах Китаю з трьома його найбільшими торговими партнерами: США, Японією і Південною Кореєю, повідомляє агентство Bloomberg.
Минулого тижня Китай утримався від різких оцінок артобстрілу Північною Кореєю територій Республіки Корея, в результаті якої загинули 4 людини. Замість цього він розкритикував спільні військово-морські навчання Південної Кореї і США, які розпочалися в неділю в Жовтому морі.
Таким чином, голова КНР Ху Цзіньтао поставив політичні завдання перед економічними інтересами Китаю, відзначають політологи.
Сукупний обсяг торгівлі КНР з США, Японією і Південною Кореєю, всі з яких закликають Китай засудити дії КНДР, в 300 разів перевищує торгівлю з Північною Кореєю.
"Китайське керівництво дуже обережне, тому воно вважає за краще не тиснути на Північну Корею, навіть за рахунок істотних втрат у відносинах з Південною Кореєю, Японією, США та Австралією", - зазначив директор Китайського центру при Брукінгському інституті Джон Торнтон.
За оцінками аналітиків, основна мета уряду Китаю полягає у збереженні стабільності в цьому регіоні шляхом запобігання колапсу режиму Кім Чен Іра, в разі якого північно-східні провінції Китаю заполонять біженці з КНДР. Крім того, КНР невигідне створення єдиної демократичної Кореї, яка стане союзником США.
"Китайці побоюються біженців і хаосу, які будуть після розвалу Північної Кореї в короткостроковому періоді, а в довгостроковій перспективі - наслідки наявності на своїх кордонах сильної сучасної Кореї з населенням в 75 млн людей", - відзначив старший консультант Центру стратегічних і міжнародних досліджень, колишній директор з Азії Національної ради безпеки США Майкл Грін.
Китай виступає проти будь-яких дій, які можуть призвести до нагнітання напруженості в районі Корейського півострова, заявив член Держради КНР Дай Бінго у неділю ввечері в телефонній розмові з держсекретарем США Хіларі Клінтон.
"Китай надзвичайно стурбований ситуацією на Корейському півострові. Він вважає, що першочерговим завданням в даний час є докладання зусиль для подолання напруженості, виступає проти будь-яких дій, які можуть призвести до загострення ситуації", - цитують слова Дай Бінго офіційні китайські ЗМІ.
Він зазначив, що китайська сторона вважає за необхідне, щоб "Китай і США зіграли конструктивну роль, спільними зусиллями пом'якшили ситуацію, щоб забезпечити мир і стабільність в районі Корейського півострова".
Китайський дипломат наголосив: "Збереження миру і стабільності на півострові є відправною точкою всіх дій Китаю. Всі зацікавлені сторони повинні докласти зусиль для відновлення переговорів (шестисторонніх з ядерної проблеми Кореї), щоб вирішити проблеми шляхом діалогу".
Клінтон зі свого боку заявила, що "збереження миру і стабільності на Корейському півострові відповідає спільним інтересам США і Китаю, тому співпраця в цьому питанні необхідна".
Вона висловила готовність США докладати до цього спільно з китайською стороною зусиль і підтримувати з цього питання тісні контакти з Китаєм.
Ситуація на Корейському півострові різко загострилася після обстрілу південнокорейського острова Йонпхендо з боку КНДР 23 листопада 2010, в результаті якого загинули чотири людини, щонайменше 18 людей отримали поранення.
Шестисторонні переговори за участю Півночі і Півдня Кореї, Китаю, Росії, США і Японії були перервані в 2009 році через вихід з переговорного процесу КНДР у відповідь на засудження Ради безпеки ООН запуску Пхеньяном балістичної ракети.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас