ЄС виділить Ірландії 67,5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС виділить Ірландії 67,5 млрд євро

Казна та Політика
373
Євросоюз погодився виділити Ірландії фінансову допомогу в розмірі 67,5 мільярда євро.
Відповідне рішення було прийнято на екстреній зустрічі міністрів фінансів країн-членів ЄС, що відбулась 28 листопада в Брюсселі.
За словами прем'єр-міністра Ірландії Брайєна Коуена, 10 мільярдів євро з виділеної ЄС суми будуть негайно направлені на збільшення резервних капіталів банків, підтримку яким надає держава.
Ще 25 мільярдів євро буде зарезервовано урядом для надання допомоги банкам. Решту суми влада Ірландії має намір витратити на покриття бюджетного дефіциту протягом найближчих чотирьох років.
У свою чергу уряд обтяженої боргами Ірландії схвалив план фінансової допомоги від Європейського союзу (ЄС) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі до 85 мільярдів євро.
Про це йдеться в повідомленні ірландського уряду, розміщеному на його сайті в неділю.
Ставка по кредиту, що виділяється Ірландії, буде визначена на наступному тижні. Уряд Ірландії заявляє, що середня ставка по залучених коштах складе близько 5,80% річних. Прибутковість по десятирічних держоблігаціях Ірландії в п'ятницю минулого тижня досягла історичного максимуму в 9,19% річних.
Ірландія в минулі вихідні звернулася до ЄС і МВФ з проханням про фінансову підтримку, необхідну країні для вирішення боргових проблем і зміцнення банківської системи. Виділення такої допомоги має супроводжуватися прийняттям країною зобов'язань щодо нормалізації ситуації в економіці і фінансовій сфері.
Уряд Ірландії в середу минулого тижня представив найжорсткіший за всю історію країни план зі скорочення дефіциту бюджету - на 20 мільярдів доларів за чотири роки. Передбачається, що за аналізований період витрати будуть скорочені на 13,3 мільярда доларів, а додаткові податкові доходи складуть 6,7 мільярда доларів.
У разі успішної реалізації плану дефіцит бюджету Ірландії в 2014 році може знизитися до встановленої в ЄС планки в 3% ВВП, вважає влада країни. За підсумками поточного року, дефіцит бюджету Ірландії може досягти рекордної позначки в 32% ВВП.
ЄС дав Ірландії зайвий рік (до 2015 року) на приведення її дефіциту до дозволенного максимуму в 3% ВВП.
Раніше світові аналітики заявляли, що фінансовий крах Ірландії може викликати ефект доміно.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас